Deci, ce inseamna share?
Destul de simplu, posibilitatea de a "imparti" un card cu alti utilizatori sau local pe mai multe receptoare.
Bun,avem un receptor capabil sa faca asa ceva si un card, acum ce facem?
Aici incepe partea grea. Prima data trebuie sa alegi un emu care sa faca treaba asta. Pacat ca la ora actuala ar fi doar cccam ca emu folosit pe scara larga, dar conteaza si ce vrei sa faci exact. Oscam poate functiona cu acelasi protocol al cccam, dar configurarea greoaie nu il face recomandabil pentru incepatori.
Pentru impartirea unui card(uri) local (fara legaturi cu alti parteneri, doar pe cateva receptoare in casa) se pot folosi si alte emu cu protocol newcamd etc. Newcamd e un protocol vechi care inca se mai foloseste cu succes in legarea unor emu care citesc cardul (cardserver) si altele emu care fac emularea si se ocupa de partea de sharing. Celebra "linie N" din cccam este de fapt o legatura facuta cu ajutorul acestui vechi protocol intre un cardserver si cccam.
Ce e "emu" asta?
Emulatorul este partea software care se ocupa de decriptarea semnalului TV receptionat. Practic emulatorul extrage din streamul venit de pe satelit informatiile destinate cardului (ECM,EMM), le trimite catre card, acesta decripteaza ECM-ul (EMM este folosit pentru updatarea cardurilor si nu direct la decriptarea semnalului video) si raspunde cu un CW (Control Word) cu jutorul caruia emulatorul decripteaza programul pe care vrem sa il vizionam.
Multe dintre emulatoare erau/sunt capabile sa foloseasca key cu ajutorul caruia sa obtina acest CW din ECM, astfel incat functionau/functioneaza fara a mai fi nevoie de un card oficial. De exemplu cccam, mgcamd, gbox si chiar oscam. Fiecare pasionat trebuie sa "guste" si acest fruct oprit, cel putin din curiozitate.
Cardserver?
Trebuie sa fie capabil sa utilizeze cardul nostru. Acest cardserver trebuie sa "stie" cum sa reseteze cardul, la ce baudrate functioneaza cardul respectiv, ce tip de card e, sa ne ajute la setarea frecventei la care functioneaza, multe alte comenzi care sa le trimita cardului si apoi el sa interpreteze corect raspunsul cardului etc. Nu intram prea adanc in sistemele de criptare, doar spunem ca daca stim ce card avem trebuie sa ne orientam catre acel cardserver care in primul rand e capabil sa il utilizeze si apoi daca avem mai multe variante sa ne informam care dintre ele e mai stabil sau chiar care poate face update la card.
Cardserverul se leaga de un emu, cateodata avem un cardreader inclus in emu (asa cum e la cccam,sbox sau gbox) care e legat deja intern de emu. Legatura intre un cardserver si un emu se poate face si cu alte protocoale (adica un standard de comunicare intre doua entitati) cum ar fi radegast, etc.
Un cardserver detecteaza cardul cu un anumit caid si provider id, e posibil ca emu-ul de care il legam sa detecteze din stream un alt provider id sau chiar caid diferit. Fiind facute de team-uri diferinte acestea nu sunt "standardizate" chiar daca incearca sa foloseasca aceleasi caid/provid pentru a nu aparea incompatibilitati. Aici trebuie avuta putina grija, de obicei se poate urmari in logurile cardserverelor cum e detectat cardul si in logul emulatorului ce ecm-uri sunt cerute. Daca nu corespund caid si provid de la cardserver cu cel din emulator atunci nu vor merge cereri catre cardserver si rezultatul este ... bezna. Solutia e folosirea unor combinatii compatibile. De obicei pe forum gasiti recomandari legate de combinatiile functionale pentru fiecare dintre cardurile autohtone, dar si multe straine.
Update card.
Pentru ca un card sa functioneze trebuie sa primeasca (nu neaparat permanent) EMM-uri de pe satelit. Acestea contin informatii legate de subscriptia cardului dar pot contine si alte date in lipsa carora cardul nostru nu ar functiona. Aceste emm-uri sunt de mai multe feluri, fiind emm generale care pot aduce modificari generale pentru toate cardurile, emm de grup care prelungesc subscriptia unui grup de carduri sau emm unice care contin informatii de activare pachete, imperechere cu un anumit receptor sau prelungire subscriptie pentru un singur card. Toate aceste emm-uri trebuie sa ajunga la card, nu poti stii exact (decat in putine cazuri) cand se transmit emm-uri utile cardului tau, cel mai simplu si sigur e ca aceste emm-uri sa ajunga in permanenta la card asa cum se intampla si in receptorul oficial.
Problemele care pot apare sunt in cazul in care emulatorul nu stie sa extraga aceste emm-uri din stream si sa le trimita catre cardserver sau chiar cardserverul sa nu stie sa le foloseasca, dar si configurarea gresita. De aceea pentru anumite carduri se poate face update cu o combinatie dar pentru alte carduri sa nu fie functional update, cu toate ca altfel prin cererile ECM si raspunsul CW decriptarea semnalului de pe satelit sa functioneze.
O metoda simpla de update este punerea cardului din cand in cand in receptorul oficial.
Emulatoare pe intelesul oricui
- zmeura
- Site Admin
- Posts: 4516
- Joined: 10 Sep 2013 20:42
Emulatoare pe intelesul oricui
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
- zmeura
- Site Admin
- Posts: 4516
- Joined: 10 Sep 2013 20:42
Re: Emulatoare pe intelesul oricui
Exemple de emulatoare:
1.CCcam
Este un emu care are inclus si un cardreader. Ii spun "cardreader" pentru ca citeste cardul dar este legat intern de partea de emulare a cccam si nu poti folosi doar partea de citire a cardului pentru al lega de alt emu. Poate citi si din fisierul de key, accepta linie newcamd (N) din alt cardrserver si foloseste linii separate pentru legarea unui client si legarea unui server cccam. In acest fel poti seta o linie pentru un client fara sa si primesti tu una de la el, sau invers, dar poti folosi ambele legaturi astfel incat sa dai dar sa si primesti.
In afara faptului ca poate primi carduri prin linie N de la alte cardservere comunica doar pe protocol propriu,cccam, atat ca server cat si ca client.
Din cardurile autohtone, de exemplu, poate citi direct card via TVR dar emulatorul intern nu reuseste sa faca lumina. Alte carduri nici nu se pot folosi direct in cccam si asa avem nevoie de un cardserver care sa ne ajute cu citirea cardului legat de el. Atentie la update, nu trimite emm-urile catre cardserver in multe cazuri si trebuie asigurat update-ul cardului in alt mod.
Informatii mai exacte si detaliate sunt in subforumul dedicat cccam.
Sa explic putin care e diferenta in protocolul newcamd si cel cccam. Prin protocol newcamd se poate face share de regula doar la un singur card. Protocolul e unul simplu de comunicare intre doua emu pe un anumit port si functioneaza stabil. Protocolul cccam a fost, impreuna cu cel gbox, o revolutie in acest domeniu deoarece se pot "imparti" mai multe carduri, cu caid/provid identic sau diferit si de la mai multi useri deodata. Adica, ca server cardul tau poate merge atat la partenerul tau de share cat si la partenerii lui si partenerii partenerilor lui. La fel ca si client, poti primi nu doar localul lui ci si a celor legati de el.
2.Gbox
Pe vremuri cel mai utilizat emu, a fost abandonat de catre cei care l-au creat. Ca si in cazul cccam nu a fost open source si nici nu a fost facut public astfel incat sa fie preluat si continuat de altcineva. Are si el un cardreader legat intern de emu fara posibilitatea de a face share al cardului decat prin protocolul propriu gbox. Din cauza abandonarii lui in ziua de azi nu reuseste sa utilezeze unele carduri actuale, dar inca mai e folosit de pasionati. Accepta linii newcamd, reusea sa faca update la cam toate cardurile pe care le citea direct dar si trimitand emm-urile catre un eventual cardserver. Mbox a fost o tentativa de continuare a proiectului dar a sucombat probabil din lipsa de interes. Schimbul de linii se facea reciproc, prin intermediul a cate unei singure linii atat de o parte cat si de alta ce stabileau comunicatia atat pentru server cat si pentru client. Deci nu puteai fi doar server sau doar client, asta pentru multi insemnand un schimb "fair" si de aceea este un emu regretat.
3.Mgcamd
Nu are cardreader, accepta linii newcamd si era un excelent emu care se putea folosi cu chei. Functioneaza stabil si trimite emm-uri catre majoritatea cardurilor atunci cand e legat de un cardserver. Inca se mai foloseste pentru home sharing sau update la carduri. Nu stiu cat mai merge cu chei, mai mult si din lipsa acestora.
Exemple de cardserver/emulator:
1.Sbox.
Cel mai simplu de setat cardserver/emulatoar.
De ce cardserver/emulator ? Pentru ca are atat partea de cardreader cat si cea de emu, cu posibilitatea opririi partii de emu si functionarii doar in mod cardserver, dar spre deosebire de emulatoarele de mai sus atunci cand functioneaza ca emu (sau nu) din cardreader poate da linii newcamd (N in cccam,D in gbox,G in mbox,N in alt sbox,CWS in mgcamd,etc). Deci poate functiona ca si cardserver furnizand aceste linii dar si ca emu reusind sa decripteze local cu ajutorul cardului dar si primind linii newcamd de la alte carservere. Inca nu reuseste sa acopere perfect toate tipurile de carduri si poate nici sa faca update chiar la toate cele pe care le citeste. Poate fi foarte usor utilizat pe receptoare aflate doar in home share cu linii N intre receptoare, dar se poate folosi si intr-un receptor care asigure update-ul cardului si pe care e suficient ce deschide cardul local cu linie N catre alt (alte) receptoare care folosesc un emu gen cccam, etc. E un carserver/emu de la spanioli care poate evolua si ne poate ajuta pe partea de nagra, mai ales.
2.Oscam.
Probabil ca despre oscam se pot scrie pagini intregi fiind un cardserver/emu mult mai complex, care reuseste sa comunice cu toate cardservele sau emulatoarele de mai sus sau despre care voi vorbi in continuare si cred ca nu ii lipseste nici un protocol cu adevarat important de la ora asta. Fiind open source schimbarile din el sunt continue si asa vor fi tot timpul. Nu e neaparat nevoie sa folositi fiecare compilare nou postata pe forumuri, daca aveti o versiune care functioneaza bine ramaneti pe cat posibil la ea. Urmariti schimbarile postate si daca e vreuna care credeti ca e utila atunci treceti la versiunea respectiva.
Are un cardserver, deci se pot da linii newcamd catre orice alt emulator. Ca emu comunica pe protocol cccam, gbox, etc astfel ca e cel mai versatil emu de la aceasta ora. Poate comunica pe mai multe astfel de protocoale in paralel si multe alte combinatii care ii pot trece unui utilizator prin cap. Este hulit de unii atat pentru complexitate dar si din cauza unor utilizatori care din versatilitate au inteles ca asta inseamna crearea de carduri fake.
Dupa caderea gbox si doar cu cccam avand in spate DreamMultimedia, oscam este emulatorul care reuseste sa reuneasca atat aproape toate tipurile de receptoare linux, routere/etc cat si aproape toate protocoalele de share.
Sa nu uitam ca pentru a folosi oscam atat ca si client cat si ca server, local trebuie setat atat linie la client cat si la server, asta spune mult despre complexitatea configurarii lui.
Exemple de versatilitate: singurul cardserver care iti da libertatea de a schimba caid/provid-ul cardului local pentru a se potrivi cu emu-ul folosit, posibilitatea de a transforma carduri din cccam catre protocol newcamd sau orice alt protocol, dar si invers astfel incat practic nu ai bariere intre protocoale, etc.
Exemplu de cardserver:
1.NewCS
"Batranul" Newcs este exemplul cel mai bun de cardserver. Un excelent soft care stie sa gestioneze un card, dar care fara un emulator in spate e cam inutil. Citeste majoritatea cardurilor si gestioneaza emm-urile sau sid-urile canalelor inca din timpuri stravechi. Poate da linii prin protocol newcamd sau radegast (nu ma intrebati ce e acela chameleon ca nu stiu, nu am fost niciodata curios).
Intrebarea care vine e: pai daca am oscam sau sa zicem ca de fapt imi citeste cccam direct cardul la ce mai foloseste newcs ? Ei bine se poate folosi pe post de cardserver (ca si oscam de altfel si poate chiar si altele) pe un PC cu windows, pe un router cu OpenWRT sau Tomato, pe mai multe tipuri de receptoare linux, pe freetzbox, doar ca si cardserver si linie newcamd catre un receptor cu orice fel de emu. Prin intermediul liniei primeste ECM-uri si raspunde cu CW si chiar poate primi EMM-uri pentru update card. E bine sa ai mintea deschisa catre orice oportunitate.
Pe langa emulatoarele si cardservele de mai sus mai sunt altele mai putin cunoscute si despre care recunosc ca stiu foarte putin,dar putem sa enumeram cateva: scam, evocamd, camx, radegast, camd3, etc. Unele dintre ele reusesc cu succes sa citeasca carduri si chiar sa functioneze ca emu. Sa nu uitam de Kpcs care e pe bani si chiar laudat, din ce am inteles e un cardserver foarte stabil.
1.CCcam
Este un emu care are inclus si un cardreader. Ii spun "cardreader" pentru ca citeste cardul dar este legat intern de partea de emulare a cccam si nu poti folosi doar partea de citire a cardului pentru al lega de alt emu. Poate citi si din fisierul de key, accepta linie newcamd (N) din alt cardrserver si foloseste linii separate pentru legarea unui client si legarea unui server cccam. In acest fel poti seta o linie pentru un client fara sa si primesti tu una de la el, sau invers, dar poti folosi ambele legaturi astfel incat sa dai dar sa si primesti.
In afara faptului ca poate primi carduri prin linie N de la alte cardservere comunica doar pe protocol propriu,cccam, atat ca server cat si ca client.
Din cardurile autohtone, de exemplu, poate citi direct card via TVR dar emulatorul intern nu reuseste sa faca lumina. Alte carduri nici nu se pot folosi direct in cccam si asa avem nevoie de un cardserver care sa ne ajute cu citirea cardului legat de el. Atentie la update, nu trimite emm-urile catre cardserver in multe cazuri si trebuie asigurat update-ul cardului in alt mod.
Informatii mai exacte si detaliate sunt in subforumul dedicat cccam.
Sa explic putin care e diferenta in protocolul newcamd si cel cccam. Prin protocol newcamd se poate face share de regula doar la un singur card. Protocolul e unul simplu de comunicare intre doua emu pe un anumit port si functioneaza stabil. Protocolul cccam a fost, impreuna cu cel gbox, o revolutie in acest domeniu deoarece se pot "imparti" mai multe carduri, cu caid/provid identic sau diferit si de la mai multi useri deodata. Adica, ca server cardul tau poate merge atat la partenerul tau de share cat si la partenerii lui si partenerii partenerilor lui. La fel ca si client, poti primi nu doar localul lui ci si a celor legati de el.
2.Gbox
Pe vremuri cel mai utilizat emu, a fost abandonat de catre cei care l-au creat. Ca si in cazul cccam nu a fost open source si nici nu a fost facut public astfel incat sa fie preluat si continuat de altcineva. Are si el un cardreader legat intern de emu fara posibilitatea de a face share al cardului decat prin protocolul propriu gbox. Din cauza abandonarii lui in ziua de azi nu reuseste sa utilezeze unele carduri actuale, dar inca mai e folosit de pasionati. Accepta linii newcamd, reusea sa faca update la cam toate cardurile pe care le citea direct dar si trimitand emm-urile catre un eventual cardserver. Mbox a fost o tentativa de continuare a proiectului dar a sucombat probabil din lipsa de interes. Schimbul de linii se facea reciproc, prin intermediul a cate unei singure linii atat de o parte cat si de alta ce stabileau comunicatia atat pentru server cat si pentru client. Deci nu puteai fi doar server sau doar client, asta pentru multi insemnand un schimb "fair" si de aceea este un emu regretat.
3.Mgcamd
Nu are cardreader, accepta linii newcamd si era un excelent emu care se putea folosi cu chei. Functioneaza stabil si trimite emm-uri catre majoritatea cardurilor atunci cand e legat de un cardserver. Inca se mai foloseste pentru home sharing sau update la carduri. Nu stiu cat mai merge cu chei, mai mult si din lipsa acestora.
Exemple de cardserver/emulator:
1.Sbox.
Cel mai simplu de setat cardserver/emulatoar.
De ce cardserver/emulator ? Pentru ca are atat partea de cardreader cat si cea de emu, cu posibilitatea opririi partii de emu si functionarii doar in mod cardserver, dar spre deosebire de emulatoarele de mai sus atunci cand functioneaza ca emu (sau nu) din cardreader poate da linii newcamd (N in cccam,D in gbox,G in mbox,N in alt sbox,CWS in mgcamd,etc). Deci poate functiona ca si cardserver furnizand aceste linii dar si ca emu reusind sa decripteze local cu ajutorul cardului dar si primind linii newcamd de la alte carservere. Inca nu reuseste sa acopere perfect toate tipurile de carduri si poate nici sa faca update chiar la toate cele pe care le citeste. Poate fi foarte usor utilizat pe receptoare aflate doar in home share cu linii N intre receptoare, dar se poate folosi si intr-un receptor care asigure update-ul cardului si pe care e suficient ce deschide cardul local cu linie N catre alt (alte) receptoare care folosesc un emu gen cccam, etc. E un carserver/emu de la spanioli care poate evolua si ne poate ajuta pe partea de nagra, mai ales.
2.Oscam.
Probabil ca despre oscam se pot scrie pagini intregi fiind un cardserver/emu mult mai complex, care reuseste sa comunice cu toate cardservele sau emulatoarele de mai sus sau despre care voi vorbi in continuare si cred ca nu ii lipseste nici un protocol cu adevarat important de la ora asta. Fiind open source schimbarile din el sunt continue si asa vor fi tot timpul. Nu e neaparat nevoie sa folositi fiecare compilare nou postata pe forumuri, daca aveti o versiune care functioneaza bine ramaneti pe cat posibil la ea. Urmariti schimbarile postate si daca e vreuna care credeti ca e utila atunci treceti la versiunea respectiva.
Are un cardserver, deci se pot da linii newcamd catre orice alt emulator. Ca emu comunica pe protocol cccam, gbox, etc astfel ca e cel mai versatil emu de la aceasta ora. Poate comunica pe mai multe astfel de protocoale in paralel si multe alte combinatii care ii pot trece unui utilizator prin cap. Este hulit de unii atat pentru complexitate dar si din cauza unor utilizatori care din versatilitate au inteles ca asta inseamna crearea de carduri fake.
Dupa caderea gbox si doar cu cccam avand in spate DreamMultimedia, oscam este emulatorul care reuseste sa reuneasca atat aproape toate tipurile de receptoare linux, routere/etc cat si aproape toate protocoalele de share.
Sa nu uitam ca pentru a folosi oscam atat ca si client cat si ca server, local trebuie setat atat linie la client cat si la server, asta spune mult despre complexitatea configurarii lui.
Exemple de versatilitate: singurul cardserver care iti da libertatea de a schimba caid/provid-ul cardului local pentru a se potrivi cu emu-ul folosit, posibilitatea de a transforma carduri din cccam catre protocol newcamd sau orice alt protocol, dar si invers astfel incat practic nu ai bariere intre protocoale, etc.
Exemplu de cardserver:
1.NewCS
"Batranul" Newcs este exemplul cel mai bun de cardserver. Un excelent soft care stie sa gestioneze un card, dar care fara un emulator in spate e cam inutil. Citeste majoritatea cardurilor si gestioneaza emm-urile sau sid-urile canalelor inca din timpuri stravechi. Poate da linii prin protocol newcamd sau radegast (nu ma intrebati ce e acela chameleon ca nu stiu, nu am fost niciodata curios).
Intrebarea care vine e: pai daca am oscam sau sa zicem ca de fapt imi citeste cccam direct cardul la ce mai foloseste newcs ? Ei bine se poate folosi pe post de cardserver (ca si oscam de altfel si poate chiar si altele) pe un PC cu windows, pe un router cu OpenWRT sau Tomato, pe mai multe tipuri de receptoare linux, pe freetzbox, doar ca si cardserver si linie newcamd catre un receptor cu orice fel de emu. Prin intermediul liniei primeste ECM-uri si raspunde cu CW si chiar poate primi EMM-uri pentru update card. E bine sa ai mintea deschisa catre orice oportunitate.
Pe langa emulatoarele si cardservele de mai sus mai sunt altele mai putin cunoscute si despre care recunosc ca stiu foarte putin,dar putem sa enumeram cateva: scam, evocamd, camx, radegast, camd3, etc. Unele dintre ele reusesc cu succes sa citeasca carduri si chiar sa functioneze ca emu. Sa nu uitam de Kpcs care e pe bani si chiar laudat, din ce am inteles e un cardserver foarte stabil.
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
- zmeura
- Site Admin
- Posts: 4516
- Joined: 10 Sep 2013 20:42
Re: Emulatoare pe intelesul oricui
Instalare/configurare.
E bine sa stim de ce fisiere avem nevoie si locatia lor. In general se respecta locatiile mai ales in cazul receptoarelor Dream, chiar de la o imagine la alta, dar pot apare si diferente. Cum experienta mea e cam limitata cu receptoare din alta categorie am sa ma refer putin la locatia acestor fisiere pe Dream SD si sper sa nu gresesc nici legat de cele HD.
In mare trebuie sa avem:
- bin-ul corespunzator receptorului (routerului, etc) nostru.
- script de start.
- fisiere de configurare.
Binul si scriptul trebuie sa aiba atribut 755, sa spunem de executie. Aceste fisiere le putem compara cu executabilele din Windows, ca sa fie mai simplu. Celelalte nu e nevoie decat sa fie acolo si eventual configurate corespunzator.
Sa dam cateva exemple, in afara scriptului care de obicei e in /var/script pe E1 si in /usr/script pe E2 (de fapt si binul e de obicei in acelasi loc dupa cum vom vedea), vom avea:
CCcam:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/etc E1 si /etc E2
-Key in /var/keys E1 si /usr/keys E2
Gbox:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/keys E1 si /usr/keys E2
-Key in /var/keys E1 si /usr/keys E2
Mgcamd:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/keys E1 si /usr/keys E2
-Key in /var/keys E1 si /usr/keys E2
Sbox:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Key...
Oscam:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/tuxbox/config E1 si /etc/tuxbox/config E2
-Key ....
NewCS:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/tuxbox/config E1 si /etc/tuxbox/config E2
-Key ....
Locatiile unor fisiere suplimentare pot fi modificate in functie de dorinte, dar pentru incepatori e bine sa stie unde sunt ele default.
Scriptul se poate referi la un singur emu sau la mai multe, cu posibilitatea setarii unei eventuale intarzieri intre pornirea acestora. Cel mai important este ca denumirea si locatia binurilor sa fie corecta, astfel daca eu vrea ca acel script sa imi porneasca CCcam_2.1.3 din /var/bin atunci in script el trebuie sa apara exact "/var/bin/CCcam_2.1.3". Daca vreau sa pun alta versiune de cccam pot schimba doar binul (fara a uita sa ii dau atribut 755) cu conditia sa il redenumesc "CCcam_2.1.3" sau mai simplu il redenumesc in "cccam" si editez liniile din script sa apara "/var/bin/cccam". Asa nu imi mai bat capul si cu versiunea exacta, daca nu mai stiu ce am o pot afla din webif sau din log.
La crearea unor scripturi noi trebuie sa aveti grija sa nu porniti deodata doua cardservere sau doua emu-uri, e posibil sa apara conflicte intre ele si pur si simplu unul dintre ele sa nu porneasca deloc. De exemplu pentru combinatia oscam(cardreader)/cccam trebuie setata o anumita intarziere, astfel incat oscam sa aiba timp sa acceseze slotul de card inaintea cccam. Daca oscam este setat si ca emu (dvbapi activat) cccam nu va mai porni deloc dupa el, deci trebuie avuta putina atentie si cel mai bine e sa faceti rost de un script de pornire gata testat in care editati doar denumirea exacta a fisierelor bin.
E bine sa stim de ce fisiere avem nevoie si locatia lor. In general se respecta locatiile mai ales in cazul receptoarelor Dream, chiar de la o imagine la alta, dar pot apare si diferente. Cum experienta mea e cam limitata cu receptoare din alta categorie am sa ma refer putin la locatia acestor fisiere pe Dream SD si sper sa nu gresesc nici legat de cele HD.
In mare trebuie sa avem:
- bin-ul corespunzator receptorului (routerului, etc) nostru.
- script de start.
- fisiere de configurare.
Binul si scriptul trebuie sa aiba atribut 755, sa spunem de executie. Aceste fisiere le putem compara cu executabilele din Windows, ca sa fie mai simplu. Celelalte nu e nevoie decat sa fie acolo si eventual configurate corespunzator.
Sa dam cateva exemple, in afara scriptului care de obicei e in /var/script pe E1 si in /usr/script pe E2 (de fapt si binul e de obicei in acelasi loc dupa cum vom vedea), vom avea:
CCcam:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/etc E1 si /etc E2
-Key in /var/keys E1 si /usr/keys E2
Gbox:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/keys E1 si /usr/keys E2
-Key in /var/keys E1 si /usr/keys E2
Mgcamd:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/keys E1 si /usr/keys E2
-Key in /var/keys E1 si /usr/keys E2
Sbox:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Key...
Oscam:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/tuxbox/config E1 si /etc/tuxbox/config E2
-Key ....
NewCS:
-Bin in /var/bin E1 si /usr/bin E2
-Config in /var/tuxbox/config E1 si /etc/tuxbox/config E2
-Key ....
Locatiile unor fisiere suplimentare pot fi modificate in functie de dorinte, dar pentru incepatori e bine sa stie unde sunt ele default.
Scriptul se poate referi la un singur emu sau la mai multe, cu posibilitatea setarii unei eventuale intarzieri intre pornirea acestora. Cel mai important este ca denumirea si locatia binurilor sa fie corecta, astfel daca eu vrea ca acel script sa imi porneasca CCcam_2.1.3 din /var/bin atunci in script el trebuie sa apara exact "/var/bin/CCcam_2.1.3". Daca vreau sa pun alta versiune de cccam pot schimba doar binul (fara a uita sa ii dau atribut 755) cu conditia sa il redenumesc "CCcam_2.1.3" sau mai simplu il redenumesc in "cccam" si editez liniile din script sa apara "/var/bin/cccam". Asa nu imi mai bat capul si cu versiunea exacta, daca nu mai stiu ce am o pot afla din webif sau din log.
La crearea unor scripturi noi trebuie sa aveti grija sa nu porniti deodata doua cardservere sau doua emu-uri, e posibil sa apara conflicte intre ele si pur si simplu unul dintre ele sa nu porneasca deloc. De exemplu pentru combinatia oscam(cardreader)/cccam trebuie setata o anumita intarziere, astfel incat oscam sa aiba timp sa acceseze slotul de card inaintea cccam. Daca oscam este setat si ca emu (dvbapi activat) cccam nu va mai porni deloc dupa el, deci trebuie avuta putina atentie si cel mai bine e sa faceti rost de un script de pornire gata testat in care editati doar denumirea exacta a fisierelor bin.
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
- zmeura
- Site Admin
- Posts: 4516
- Joined: 10 Sep 2013 20:42
Re: Emulatoare pe intelesul oricui
Pentru a vedea daca un emu e pornit pe receptorul vostru va conectati cu telnet si tastati:
apoi enter. Daca aveti scriptul bine configurat si binul la fel ar trebui sa vedeti acel emu in lista de procese. Daca nu ... luam "manualul" la citit din nou.
Pentru a opri un proces, de exemplu "cccam", tastati:
Pentru a porni un proces, de exemplu "cccam" din /var/bin tastati:
Multe cardservere sau emulatoare au si posibilitatea activarii webif-ului. Acesta e o interfata web, astfel incat putem acccesa setari si informati despre acest emu din browserul web. Cititi cum se activeaza acest webif si retineti portul, user si password pentru a-l putea accesa. Acum e foarte simplu sa puneti in browser pe pc ip-ul receptorului urmat de portul pe care a fost setat, ceva de genul:
Completati user si parola si aveti acces la emu-ul vostru de pe receptor/router, etc. Bineinteles daca acesta a fost configurat corect si e pornit. Webif e mult mai usor de folosit, mai prietenos si atragator pentru incepatori, dar nu puteti renunta nici la programele de FTP/Telnet folosite in lucrul cu receptorul.
Adresa dyndns:
Daca faceti share intern nu aveti nevoie de asa ceva, veti lucra cu ip-uri interne care de obicei sunt din clasele 192.168.x.x , dar daca vreti sa faceti share extern ar fi utila o asemenea adresa. De fapt aceasta "adresa" leaga o denumire fixa de ip-ul vostru extern si in acest fel emu-ul partenerilor de share nu pierde legatura cu emu-ul vostru cand vi se schimba ip-ul. Mergeti pe un site de genul http://www.no-ip.com/ si va faceti un cont. Normal de acolo ar trebui sa aveti o adresa de genul vasile.no-ip.org pe care mai apoi o folositi cand faceti schimb de linii.
Pentru ca adresa vasile.no-ip.org sa corespunda cu ip-ul vostru intotdeauna trebuie sa aveti grija sa faceti update la aceasta adresa. Asta se poate din meniul routerului, printr-un script instalat pe receptor sau cu ajutorul programului Dynamic Update Client (in cazul no-ip,dar si alte site-uri care ofera adrese dyndns au programe asemanatoare) instalate pe un PC din aceeasi retea interna cu receptorul. Pentru update veti avea nevoie de userul si parola cu care v-ati inscris pe site cand ati creat contul, acel user si acea parola nu au nici o legatura cu share-ul sau receptorul vostru, deci nu le folositi in linii sau mai stiu eu unde.
Porturi:
Pentru share si comunicarea atat intre emu-uri de acelasi fel dar si diferite aveti nevoie de folosirea unor anumite porturi. Pentru fiecare emu de gen cccam sau gbox aveti nevoie de un anumit port care se poate seta in fisierul de configurare. Pentru mai multe receptoare e bine sa fie pe porturi diferite. Daca in aceeasi retea aveti si linii newcamd (N) folositi pentru fiecare linie alt port.
Pentru home share nu e necesar deschiderea unor porturi prin router, dar pentru internet share trebuie sa deschideti doar acel port folosit de emu-ul vostru si din care dati linie, in rest nu. De exemplu daca eu am setat in cccam portul 17000 atunci acest port trebuie sa il deschid si pe el va comunica cccam cu toti clientii carora le voi da linii C. Daca vreau sa ii dau si linie N din oscam-ul care imi citeste cardul va dati seama ca deja am avut grija ca sa folosesc un alt port, am pus (sa zicem) 8000, deci trebuie sa deschid si acel port prin router, destinat ip-ului din retea interna de la receptorul meu.
Nu deschideti alte porturi decat daca stiti ce faceti. Daca totusi stiti si vreti sa aveti si alte porturi deschise atunci e bine sa schimbati parola default de la receptor, dar asta trebuie facut oricum dupa instalarea unei imagini noi.
Code: Select all
ps
Pentru a opri un proces, de exemplu "cccam", tastati:
Code: Select all
killall cccam
Code: Select all
/var/bin/cccam &
Completati user si parola si aveti acces la emu-ul vostru de pe receptor/router, etc. Bineinteles daca acesta a fost configurat corect si e pornit. Webif e mult mai usor de folosit, mai prietenos si atragator pentru incepatori, dar nu puteti renunta nici la programele de FTP/Telnet folosite in lucrul cu receptorul.
Adresa dyndns:
Daca faceti share intern nu aveti nevoie de asa ceva, veti lucra cu ip-uri interne care de obicei sunt din clasele 192.168.x.x , dar daca vreti sa faceti share extern ar fi utila o asemenea adresa. De fapt aceasta "adresa" leaga o denumire fixa de ip-ul vostru extern si in acest fel emu-ul partenerilor de share nu pierde legatura cu emu-ul vostru cand vi se schimba ip-ul. Mergeti pe un site de genul http://www.no-ip.com/ si va faceti un cont. Normal de acolo ar trebui sa aveti o adresa de genul vasile.no-ip.org pe care mai apoi o folositi cand faceti schimb de linii.
Pentru ca adresa vasile.no-ip.org sa corespunda cu ip-ul vostru intotdeauna trebuie sa aveti grija sa faceti update la aceasta adresa. Asta se poate din meniul routerului, printr-un script instalat pe receptor sau cu ajutorul programului Dynamic Update Client (in cazul no-ip,dar si alte site-uri care ofera adrese dyndns au programe asemanatoare) instalate pe un PC din aceeasi retea interna cu receptorul. Pentru update veti avea nevoie de userul si parola cu care v-ati inscris pe site cand ati creat contul, acel user si acea parola nu au nici o legatura cu share-ul sau receptorul vostru, deci nu le folositi in linii sau mai stiu eu unde.
Porturi:
Pentru share si comunicarea atat intre emu-uri de acelasi fel dar si diferite aveti nevoie de folosirea unor anumite porturi. Pentru fiecare emu de gen cccam sau gbox aveti nevoie de un anumit port care se poate seta in fisierul de configurare. Pentru mai multe receptoare e bine sa fie pe porturi diferite. Daca in aceeasi retea aveti si linii newcamd (N) folositi pentru fiecare linie alt port.
Pentru home share nu e necesar deschiderea unor porturi prin router, dar pentru internet share trebuie sa deschideti doar acel port folosit de emu-ul vostru si din care dati linie, in rest nu. De exemplu daca eu am setat in cccam portul 17000 atunci acest port trebuie sa il deschid si pe el va comunica cccam cu toti clientii carora le voi da linii C. Daca vreau sa ii dau si linie N din oscam-ul care imi citeste cardul va dati seama ca deja am avut grija ca sa folosesc un alt port, am pus (sa zicem) 8000, deci trebuie sa deschid si acel port prin router, destinat ip-ului din retea interna de la receptorul meu.
Nu deschideti alte porturi decat daca stiti ce faceti. Daca totusi stiti si vreti sa aveti si alte porturi deschise atunci e bine sa schimbati parola default de la receptor, dar asta trebuie facut oricum dupa instalarea unei imagini noi.
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
- zmeura
- Site Admin
- Posts: 4516
- Joined: 10 Sep 2013 20:42
Re: Emulatoare pe intelesul oricui
De ce bin am nevoie?
Daca fisierele de configurare sunt aceleasi pentru toate receptoarele, in cazul bin-urilor acestea sunt diferite in functie de procesorul folosit pe receptorul vostru. Luam exemplul unei arhive oscam de pe forum si vedem ca avem:
Atentie la scripturi, daca nu aveti emu la download pe receptor care sa vina cu tot cu script, cautati script pentru emu-ul si receptorul vostru pe net, cereti de la un prieten, etc. Daca va uitati putin prin scripturi veti intelege ce fac acestea si chiar cum sa vi le modificati singuri sau sa creati altele dupa nevoile proprii.
Log:
Unele emu au log inclus in webif (oscam) dar pentru altele sunt cazuri in care avem nevoie de un asemenea log. Pe dreambox de obicei cam toate emu-urile isi pot genera un asemenea log si se poate gasi in /tmp sau unde e setat din configurari sa fie. Astfel daca emu/cardserverul e pornit dar totusi aveti probleme puteti activa scrierea acestui log din config, dati un restart si veti gasi in acel log tot ceea ce se intampla dupa pornirea lui. Asa puteti face o diagnosticare a problemelor sau sa puneti acel log pe forum pentru a putea fi ajutat. Eliminati din log datele legate de seria cardului daca faceti acest log public. Nu uitati sa dezactivati acest log daca el este scris pe flashul receptorului sau nu are o limita maxima setata, altfel poate sa ajunga destul de mare si sa duca la blocarea receptorul cand ocupa tot spatiul din flash. Mai ales pe receptoare cu spatiu liber mic.
Final:
La ce trebuie sa aveti grija?
-La update pentru cardul local, sa nu expire. De obicei gasiti entitlements in webif, sunt unele carduri la care se stie cand se trimit updateuri, deci sa fiti pe faza in acele zile daca nu merg emm-urile permanent catre carduri. Daca cardul s-a blocat il puneti in receptorul oficial si daca nici acolo nu pornesti sunati la provider.
-La update adresa dyndns.
-Sa aveti salvate fisierele de configurare, bin-uri si scripturi tot timpul la zi pe pc, astfel in caz de ceva puneti imagine noua, bin+script cu atribut 755, fisierele de configurare, restart la receptor, selectare cam si sunteti cu receptorul setat inapoi cum era.
-Sa nu deschideti porturi fara rost prin router, schimbati parola default de pe receptor.
-Nu am intrat in detalii despre configurarea exacta deoarece asta se face in parte pentru fiecare in sectiunile lor. Aveti grija ca la multe dintre ele aveti nevoie de fisiere suplimentare de configurare mai ales daca aveti card local. Care sunt acestea, cu ce ajuta, unde e locatia lor si ce trebuie sa setati in ele gasiti pe forum. Oricum nu sunt fisiere critice.
Daca recitesc ce am scris ajung la concluzia ca informatiile sunt multe si poate naucitoare pentru un incepator, dar cu cat incercati sa puneti pe receptor ce aveti nevoie, sa incercati sa faceti legaturi intre diverse cardservere/emu veti vedea ca ce am scris prinde tot mai mult sens si va deveni mai util.
Daca cineva are de adus completari sau corectii e bine primit. Sa fie doar lucruri pe cat posibile generale si care sa se refere la toate emu si/sau la toate receptoarele. Altfel pentru fiecare emu si tip de receptor avem alte topicuri. Bafta.
Daca fisierele de configurare sunt aceleasi pentru toate receptoarele, in cazul bin-urilor acestea sunt diferite in functie de procesorul folosit pe receptorul vostru. Luam exemplul unei arhive oscam de pe forum si vedem ca avem:
Aveti listat mai sus fiecare bin pentru ce e destinat. De celelalte nu aveti nevoie, le stergeti. Luati binul si il redenumiti simplu "oscam", sa aveti la fel si in script/scripturi, restart si sunteti cu noua versiune pusa si functionala. Denumirile lungi ale bin-urilor mai mult incurca, deci faceti-va viata usoara. Acelasi lucru se face si in cazul altor emu sau cardservere cand trebuie sa alegeti binul potrivit: powerpc sau PPC pentru DM500/DM600..., arm pentru Coolstream, etc.available versions:
- oscam-svnX-arm-coolstream Coolstream
- oscam-svnX-x86_64-pc-linux 64 Bit Linux PC
- oscam-svnX-mips-freetz Fritzbox Router
- oscam-svnX-mips-tuxbox DM500HD, DM800, DM7025, DM8000
- oscam-svnX-powerpc-tuxbox DM600, DM7000, DM7020
- oscam-svnX-powerpc-tuxbox-old Dbox2, DM500
- oscam-svnX-tripledragon Triple Dragon
- oscam-svnX-openwrt-little_endian-kernel24 OpenWRT Router with Kernel 2.4.x
- oscam-svnX-openwrt-little_endian-kernel26 OpenWRT Router with Kernel 2.6.x
webif is on all versions included
dvb-api is on all dvb-api stbs included like dreambox and sh4 stbs with enigma2
Atentie la scripturi, daca nu aveti emu la download pe receptor care sa vina cu tot cu script, cautati script pentru emu-ul si receptorul vostru pe net, cereti de la un prieten, etc. Daca va uitati putin prin scripturi veti intelege ce fac acestea si chiar cum sa vi le modificati singuri sau sa creati altele dupa nevoile proprii.
Log:
Unele emu au log inclus in webif (oscam) dar pentru altele sunt cazuri in care avem nevoie de un asemenea log. Pe dreambox de obicei cam toate emu-urile isi pot genera un asemenea log si se poate gasi in /tmp sau unde e setat din configurari sa fie. Astfel daca emu/cardserverul e pornit dar totusi aveti probleme puteti activa scrierea acestui log din config, dati un restart si veti gasi in acel log tot ceea ce se intampla dupa pornirea lui. Asa puteti face o diagnosticare a problemelor sau sa puneti acel log pe forum pentru a putea fi ajutat. Eliminati din log datele legate de seria cardului daca faceti acest log public. Nu uitati sa dezactivati acest log daca el este scris pe flashul receptorului sau nu are o limita maxima setata, altfel poate sa ajunga destul de mare si sa duca la blocarea receptorul cand ocupa tot spatiul din flash. Mai ales pe receptoare cu spatiu liber mic.
Final:
La ce trebuie sa aveti grija?
-La update pentru cardul local, sa nu expire. De obicei gasiti entitlements in webif, sunt unele carduri la care se stie cand se trimit updateuri, deci sa fiti pe faza in acele zile daca nu merg emm-urile permanent catre carduri. Daca cardul s-a blocat il puneti in receptorul oficial si daca nici acolo nu pornesti sunati la provider.
-La update adresa dyndns.
-Sa aveti salvate fisierele de configurare, bin-uri si scripturi tot timpul la zi pe pc, astfel in caz de ceva puneti imagine noua, bin+script cu atribut 755, fisierele de configurare, restart la receptor, selectare cam si sunteti cu receptorul setat inapoi cum era.
-Sa nu deschideti porturi fara rost prin router, schimbati parola default de pe receptor.
-Nu am intrat in detalii despre configurarea exacta deoarece asta se face in parte pentru fiecare in sectiunile lor. Aveti grija ca la multe dintre ele aveti nevoie de fisiere suplimentare de configurare mai ales daca aveti card local. Care sunt acestea, cu ce ajuta, unde e locatia lor si ce trebuie sa setati in ele gasiti pe forum. Oricum nu sunt fisiere critice.
Daca recitesc ce am scris ajung la concluzia ca informatiile sunt multe si poate naucitoare pentru un incepator, dar cu cat incercati sa puneti pe receptor ce aveti nevoie, sa incercati sa faceti legaturi intre diverse cardservere/emu veti vedea ca ce am scris prinde tot mai mult sens si va deveni mai util.
Daca cineva are de adus completari sau corectii e bine primit. Sa fie doar lucruri pe cat posibile generale si care sa se refere la toate emu si/sau la toate receptoarele. Altfel pentru fiecare emu si tip de receptor avem alte topicuri. Bafta.
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
Return to “ABC Recepţie TV-Sat”
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 7 guests