Desi titlul pare destul de pompos, realizarea unui asemenea dispozitiv este pe cat pare de dificila, este atat de simpla.
Ca sa fie si mai usoara treaba, nici nu ai nevoie sa scrii codul de la zero. Codul este disponibil printre exemplele din dreptul librariei din Arduino IDE, dupa ce a-ti instalat libraria in IDE.
Necesarul hardware este destul de mic, pentru acesta am folosit un Arduino Nano
Un modul cititor de carduri RFID
Cateva carduri RFID
ATENTIE ! sa fie la aceeasi frecventa ca si cititorul !!!
un LED RGB care sa ne afiseze starea sistemului, o sa revin cu detalii in continuare.
si un buton push, cu care putem sa resetam sistemul, pentru a putea inlocui cardul MASTER cu ajutorul caruia sa controlam sistemul.
Un releu care poate fi actionat la 5V, care sa fie compatibil cu Arduino.
Ce mai trebuie sa aveti la un asemenea sistem, un zavor electromagnetic, cum aveti la intrarea in bloc. Eu pe moment nu am avut acest zavor, in acest material acesta este inlocuit cu un bec cu incandescenta
Cred ca acesta este unul din cele mai simple variante de yala electromagnetica
Schema electrica pentru aceste componente este acesta:
Atentie !!! Cititorul de carduri SE ALIMENTEAZA LA 3.3 V !!!!
Si dupa cum am scris mai sus, aveti nevoie si de codul pe care i-l instalati in Arduino.
Dupa incarcarea codului in microcontroler, dupa repornire LED-ul RGB va palpai cu lumina albastra. Asta inseamna ca nu avem asociat sistemului un card MASTER.
Apropiem unul din carduri (cel pe care vrem sa-l folosim ca si card MASTER, iar in momentul in care LEDul de stare va lumina in culoarea ALBASTRU continuu, fara a palpai, avem cardul MASTER asociat. Acum sa vedem ce rol are cardul MASTER. Cardul MASTER nu deschide sistemul, acesta putand a fi folosit exclusiv pentru a adauga sau sterge din sistemul de acces cardurile pe care le folosim.
Dupa ce avem cardul MASTER si apropiem din nou cardul MASTER de cititorul RFID, LEDul RGB i-si va schimba culorile in ROSU, VERDE, ALBASTRU. Ce inseamna asta ?
Inseamna ca in acest moment sistemul nostru de acces este in starea de setup, pregatit pentru a adauga sau sterge carduri din sistemul de acces. Prin simpla apropierii unui alt card, pe care vrem sa-l folosim in viitor pentru a deschide sistemul de acces RFID, acesta va adauga sau sterge cardul pe care-l apropiem. Dar sa vedem cum functioneaza. Cardul apropiat de cititor este verificat daca exista in sistem. Daca nu exista in sistem va fi adaugat la apropiere de cititorul de carduri, iar LED-ul RGB va palpai de 3 ori in culoarea VERDE. Daca cardul a fost deja adaugat in sistem si-l apropiem de cititorul RFID, acesta va fi sters din sistem, iar LEDul RGB va palpai de 3 ori in culoarea ALBASTRA.
Dupa adaugarea sau scoaterea unui card din sistemul de acces, sistemul revine automat in modul SETUP, (LEDul RGB va palpai in cele 3 culori consecutiv) pentru a putea fi adaugate sau sterse alte carduri. Daca vrem sa revenim cu sistemul la modul de lucru uzual, apropiem de cititorul de cardul RFID cardul MASTER, si observam ca LEDul RGB va lua culoarea ALBASTRA fara sa palpaie. In acest moment sistemul poate verifica cardurile care vor sa deschida sistemul de acces.
Pentru a verifica daca cardul nou adaugat functioneaza, cu sistemul in modul uzual de lucru (LEDul lumineaza in culoarea ALBASTRU fara sa palpaie) apropiem cardul proaspat adaugat. Daca este adaugat in sistem acesta va inchide releul, prin care putem alimenta sistemul de yala electromagnetica, cum am scris mai sus eu nu am aceasta componenta in acest moment, astfel am alimentat o dulie cu un bec. Daca cardul este activ la apropiere se va cupla releul, iar becul care are circuitul trecut prin releu va lumina. In acest caz LEDul RGB va lumina in culoarea VERDE atata timp cat releul este cuplat + 1 secunda. Aceasta valoare o puteti schimba sau chiar anula complet, ma refer la acea secunda in plus.
Daca cardul NU este adaugat in sistem, LEDul RGB va avea culoarea ROSIE, cea ce indica ca avem cardul RFID refuzat de sistem, iar acesta nu va deschide releul si nici nu va alimenta yala electromegnetica.
Am realizat un scurt videoclip cu functionarea acestui sistem.
Bineinteles in acest fel nu recomand sa-l folositi. Pentru ca daca ramane fara tensiune si trebuie sa deschizi usa, probabil o vei deschide cu toporul sau cine stie cu ce !
Ca sa fie complet functionala, are nevoie si de niste acumulatori care sa asigure functionarea sistemului cel putin cateva ore, chiar daca rameneti fara tensiune electrica ore in sir.
Codul pe care-l incarcam in Arduino, dupa cum am scris mai sus, puteti sa-l gasiti in Arduino IDE la exemple, sau i-l puteti gasi si in pastebin.
Spor la bricolat !