Arduino - The beginnings

Discutii despre placile de dezvoltare compatibile Arduino
User avatar
zmeura
Site Admin
Posts: 4516
Joined: 10 Sep 2013 20:42

Arduino - The beginnings

Unread postby zmeura » 26 Jan 2019 14:32

Nu o sa ma apuc sa fac tutoriale pentru ca e plin pe net de ele. Nu cred ca as putea explica mai bine decat e sa zicem in clipul de mai jos:



Ce trebuie sa stiti:
- Exista Arduino-hardware (placi de dezvoltare) si Arduino-software denumit si Arduino IDE (pe care il folosim ca sa programam orice placa Arduino sau compatibila)
- In video e explicat cum arata din punct de vedere hardware o placa de dezvoltare: totul se invarte in jurul unui microcontroler. Placa din exemplu are si cipul pentru comunicare USB si un stabilizator de tensiune la 5v (din 7-12v). Pentru miniaturizare unele placi (versiuni mini) pot veni fara periferice si va trebui sa asigurati extern 5v stabilizat (la unele 3,3V) sau sa aveti o placuta separat cu cipul de programare prin USB.
- Placile nu trebuie neaparat alimentate extern in momentul programarii si daca nu aveti consum mare se pot folosi doar cu tensiunea de la un port USB.
- Se pot adauga diverse shield-uri, dar pentru inceput nu aveti nevoie pentru teste decat de chestii marunte
- Placile de dezvoltare se gasesc din plin, sunt mai multe modele. Sofware-ul si cateva tutoriale gasiti pe https://www.arduino.cc/
- In video sunt explicate intrarile si iesirile pentru Arduino Uno. Cele analogice citesc valoarea tenziunii la intrare intre 0-5V iar cele digitale lucreaza binar cu starile de 0 si 5V, pot fi folosite si ca intrari digitale si unele sunt chiar PWM (e explicat in video ce inseamna). Mai sunt pini din care puteti alimenta ceva cu 3,3V sau 5V, si pin de alimentare Vin cu 5V pentru placa daca veniti cu alimentare din alta placa si nu folositi intrare de 7-12 sau usb ca alimentare.
- Pentru placile Arduino la instalarea programului se instaleaza si driverul USB. Pentru cele care nu sunt fabricate de ei va trebui sa aveti driver si sa adaugati placa in program, daca nu e deja listata. In rest limbajul de programare e acelasi pentru toate, trebuie doar sa aveti grija la declararea pinilor folositi de pe respectivele placi. In mare doar atat difera!
- In exemple gasiti teste simple, unele doar cat sa aprindeti sau stingeti un led, dar e bine sa le parcurgeti ca sa intelegi cum se folosestie sofware-ul si explicatiile cele mai simple despre cod si modificarile lui. E explicat cum declarati pinii de IN sau OUT pe care ii folositi si unele functii minimale.

- Pentru exemplele simple incluse in program in File-Examples gasiti explicatii detaliate aici https://www.arduino.cc/en/Tutorial/BuiltInExamples

Daca cautati pe Google sau Youtube gasiti poate zeci de mii de proiecte si exemple, la multe dintre ele fiind dat si codul folosit pe care puteti sa il adaptati pentru nevoile voastre sau placa plus shield-urile voastre.
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
User avatar
zmeura
Site Admin
Posts: 4516
Joined: 10 Sep 2013 20:42

Re: Arduino - The beginnings

Unread postby zmeura » 27 Jan 2019 20:25

Un tutorial extraordinar despre cum puteți asigura tensiuni de alimentare stabilizate pentru proiectele voastre. Un 5V la 1-2 A găsiți oricând dintr-un încărcător de telefon, dar dacă aveți nevoie de 3,3 V sau alte tensiuni pentru motoare ... e mai greu. In plus explică cum și cu ce poți ridica diverse tensiuni.
Oricum, o lecție frumoasă de electrotehnică:

.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
User avatar
zmeura
Site Admin
Posts: 4516
Joined: 10 Sep 2013 20:42

Re: Arduino - The beginnings

Unread postby zmeura » 30 Jan 2019 10:36

Sa nu uit de ce era mai important: Arduino Language.

Sunt persoane care vin din programare si ar vrea sa se joace cu Arduino, fiind ieftin, versatil si foarte bun pentru inceput. Ei se lovesc de problema practica de a lucra cu dispozitive electronice si fara cunostinte minime de electrica le e greu sa se descurce. Dar cu atentie si ce e explicat pe net se poate.

Mai greu e insa pentru electronistii care nu au facut niciodata programare. In special din cauza folosirii functiilor, conversiilor, a operatiilor booleane si a declararii constantelor si variabilelor. Daca le spui ca e asemanator cu limbajul de programare C++ se iau cu mainile de cap :hehih:
Pentru inceput trebuie invatate cateva chestiuni de baza si se gasesc pe site-ul lor explicatii. In special de studiat ce inseamna si ce fac ele, odata cu exersarea practica:

Control Structure
break
continue
do...while
else
for
goto
if...else
return
switch...case
while
Further Syntax
#define (define)
#include (include)
/* */ (block comment)
// (single line comment)
; (semicolon)
{} (curly braces)
Arithmetic Operators
% (remainder)
* (multiplication)
+ (addition)
- (subtraction)
/ (division)
= (assignment operator)
Comparison Operators
!= (not equal to)
< (less than)
<= (less than or equal to)
== (equal to)
> (greater than)
>= (greater than or equal to)
Boolean Operators
! (logical not)
&& (logical and)
|| (logical or)

https://www.arduino.cc/reference/en/
Apoi se poate trece si la celelalte despre functii si variabile. Apropo de clasicul "=" care in programare NU inseamna ce stim noi in mod obisnuit ;)

Asta e ce gasim de baza in Arduino Language, nu uitati ca fiecare librarie vine cu functiile ei si daca folositi o anumita librarie poate trebuie sa stiti ce functii are si cum pot fi folosite. Unele standard, "oficiale", sunt aici https://www.arduino.cc/en/Reference/Libraries dar fiind Open Source exista mult mai multe librarii pe net si explicatiile se gasesc in fisierele lor si probabil unde au fost ele publicate. De obicei pe GitHub.
delay();
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
User avatar
gobi2000
New member
Posts: 40
Joined: 10 Oct 2013 07:52

Re: Arduino - The beginnings

Unread postby gobi2000 » 24 Feb 2024 04:46

O idee pentru esp32 sau 8266 un card logger pentru necesitati.

Return to “Arduino”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests