Liga Natiunilor UEFA

Sport
User avatar
zmeura
Site Admin
Posts: 4516
Joined: 10 Sep 2013 20:42

Liga Natiunilor UEFA

Unread postby zmeura » 05 Dec 2014 11:40

Joi 27 martie, în cadrul Congresului UEFA care s-a ţinut în Kazahstan, la Astana, s-a votat în unanimitate înfiinţarea competiţiei inter-ţări, Liga Naţiunilor. Într-o altă joi, pe 4 decembrie, seara, UEFA a definitivat formatul competiţiei (în primăvară se aprobase în principiu, un format, dar infiniat mai complicat) şi s-a stabilit şi modul în care 4 echipe participante la competiţie se vor califica la turneul final al Europenelor din 2020. Mai rămâne să se stabilească câte echipe (probabil 2) se vor califica la turneul final al Campionatului Mondial din 2022. Dar este vorba în acest caz deja de ediţia a doua a întrecerii. Liga Naţiunilor devine astfel a doua competiţie inter-ţări la nivel de seniori care se desfăşoară sub egida UEFA şi se va desfăşura din doi în doi ani. Modificări substanţiale s-au operat şi în ceea ce priveşte calificările pentru Europene şi Mondiale, care nu se vor mai desfăşura pe parcursul a doi ani, ci într-un singur an.

Cum se desfăşoară Liga Naţiunilor

Cele 54 de echipe naţionale afiliate la UEFA, în funcţie de clasamentul forului european la data terminării (15 noiembrie 2017) preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018 se împart în 4 divizii (A, B, C, şi D). Fiecare divizie va avea câte 4 grupe. Toate grupele din divizia A şi divizia B, precum şi primele două grupe din Divizia C vor fi alcătuite din câte 3 echipe, iar celelalte două grupe din Divizia C şi toate grupele din Divizia D vor avea câte 4 echipe.

Prima fază a competiţiei se desfăşoară în perioada septembrie – noiembrie 2018. În fiecare grupă din cele 4 divizii, echipele joacă între ele sistem turneu, fiecare echipă jucând două meciuri acasă şi două în deplsare (în grupele de 3), respectiv trei meciuri acasă şi trei în deplasare (în grupele de 4). Echipele clasate pe locurile 1 în grupele din Divizia D promovează în Divizia C; echipele clasate pe locurile 1 în grupele din Divizia C promovează în Divizia B; echipele clasate pe locurile 1 din grupele Diviziei B promovează în Divizia A; echipele clasate pe locurile 3 în grupele Diviziei A retrogradează în Divizia B; echipele clasate pe locurile 3 în grupele Diviziei B retrogradează în Divizia C; echipele clasate pe locurile 3 în grupele 1 şi 2 din Divizia C şi echipele clasate pe locurile 4 în grupele 3 şi 4 din Divizia C retrogradează în Divizia D. Următoarea ediţie a Ligii Naţiunilor, în noua componenţă dată de sistemul de promovare/retrogradare, începe în septembrie 2020.

Faza a doua a competiţiei sau „Final Four” decide câştigătoarea Ligii Naţiunilor. În luna iunie 2019, câştigătoarele celor 4 grupe din Divizia A se întâlnesc în sistem eliminatoriu, semifinale şi finală pe teren neutru, într-o ţară care urmează să fie stabilită de UEFA.

Simulare Cotidianul.ro – cum ar arăta cele 4 divizii

Presupunând că Liga Naţiunilor ar începe în septembrie 2015, cele 4 divizii cu grupele aferente ar arăta astfel, ţinând cont de clasamentul UEFA la zi:

Divizia A

Grupa 1: Germania, Elveţia, Grecia.

Grupa 2: Belgia, Italia, Ucraina.

Grupa 3: Olanda, Spania, Croaţia

Grupa 4: Franţa, Portugalia, Anglia

Divizia B

Grupa 1: România, Islanda, Scoţia.

Grupa 2: Cehia, Austria, Slovenia.

Grupa 3: Slovacia, Rusia, Ţara Galilor.

Grupa 4: Bosnia&Herţegovina, Danemarca, Suedia.

Divizia C

Grupa 1: Irlanda de Nord, Bulgaria, Norvegia.

Grupa 2: Polonia, Ungaria, Finlanda.

Grupa 3: Israel, Albania, Irlanda, Estonia

Grupa 4: Turcia, Serbia, Muntenegru, Armenia.

Divizia D

Grupa 1: Lituania, Azerbaijan, Liechtenstein, Gibraltar.

Grupa 2: Cipru, Moldova, Kazahstan, San Marino.

Grupa 3: Macedonia, Georgia, Luxemburg, Andora.

Grupa 4: Letonia, Belarus, Malta, Insulele Feroe

Corelarea dintre Liga Naţiunilor şi calificările la Europene şi Mondiale

Preliminariile pentru Europenele din 2020 se vor desfăşura în perioada martie – noiembrie 2019. Vor fi 10 grupe din care se vor califica direct primele 2 clasate. Nu se va ma desfăşura clasicul „play-off” între primele cele mai bine 8 clasate echipe de pe locurile 3, ultimele 4 locuri urmând să fie alocate în urma a 4 play-off-uri ale celor 4 divizii din Liga Naţiunilor, meciurile urmând să se desfăşoare în luna martie a anului 2020. Cum se vor desfăşura aceste „recalificări”. Fiecare divizie din Liga Naţiunilor va avea câte un „play-off” la care vor participa, teoretic, echipele clasate pe locurile 1 în grupe. Play-off-urile se vor desfăşura în sistem eliminatoriu, semifinale şi finală, echipeşe care câştigă finalele calificându-se la turneul final al Europenelor din 2020. Există însă o problemă – şi care sigur se va înregistra la diviziile A, B şi parţial la divizia C – şi anume, câştigătoare ale grupelor să fie în acelaşi timp echipe calificate deja la Europene. În acest caz, echipele respective sunt înlocuite în play-off cu echipele necalificate, cele mai bine clasate în grupe. Iar dacă mai mult de 8 echipe dintr-o Divizie sunt calificate la Europene, atunci locuri destinate acelei ligi pentru play-off sunt completate de naţionale din liga imediat inferioară

Simulăre Cotidianul.ro privind calificările la Europene

Presupunem că după prima fază a Ligii Naţiunilor, clasamentele din grupele celor 4 divizii sunt cele de mai jos, iar echipele cu majuscule sunt deja calificate la Europene.

Divizia A

Grupa 1: GERMANIA, ELVEŢIA, Grecia.

Grupa 2: BELGIA, ITALIA, Ucraina.

Grupa 3: OLANDA, SPANIA, CROAŢIA

Grupa 4: FRANŢA, PORTUGALIA, ANGLIA

Divizia B

Grupa 1: ROMÂNIA, Islanda, Scoţia.

Grupa 2: CEHIA, AUSTRIA, Slovenia.

Grupa 3: SLOVACIA, RUSIA, Ţara Galilor.

Grupa 4: BOSNIA&HERŢEGOVINA, DANEMARCA, SUEDIA.

Divizia C

Grupa 1: Irlanda de Nord, Bulgaria, Norvegia.

Grupa 2: POLONIA, Ungaria, Finlanda.

Grupa 3: Israel, Albania, Irlanda, Estonia

Grupa 4: TURCIA, Serbia, Muntenegru, Armenia.

Divizia D

Grupa 1: Lituania, Azerbaijan, Liechtenstein, Gibraltar.

Grupa 2: Cipru, Moldova, Kazahstan, San Marino.

Grupa 3: Macedonia, Georgia, Luxemburg, Andora.

Grupa 4: Letonia, Belarus, Malta, Insulele Feroe

Ţinând cond că sunt multe echipe în primel două divizii deja calificate la Europene, acestea sunt înlocuite cu echipele imediat mai bine clasate, inclusiv din divizii inferioare. Cele 4 play-off-uri vor fi:

Play-off A: Grecia, Ucraina, Islanda, Slovenia (câştigătoarea se califică la Europene)

Play-off B: Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord, Israel (câştigătoarea se califică)

Play-off C: Bulgaria, Ungaria, Albania, Serbia (câştigătoarea se califică)

Play-off D: Lituania, Cipru, Macedonia, Letonia (câştigătoarea se califică la Europene)

Avantajele şi dezavantajele înfiinţării Ligii Naţiunilor

Sigur o naţională „foarte mică” (din Divizia D) şi una „mică” din (Divizia C), care în condiţiile calificărilor clasice nu ar ajunge niciodată la un turneu final la Europene, acum va participa la turneul final.

Se reduc drastic poziţiile din calendar pentru meciurile amicale – mai rămâne o singură poziţie pe an, şi cca 3 sau poziţii „înghesuite” înaintea turneelor finale ale Campionatelor Mondiale. Prin înlocuirea amicalelor cu meciuri oficiale creşte nivelul valoric al meciurilor, ştiu fiind faptul că în amicale se rulează aproape tot lotul, fotbaliştii nu vor mai juca relaxat, nu vor mai „sări coarda”, spectatorii şi televiziunile care nu sunt întotdeauna interesaţi să preia amicale, vor avea acum un interes major.

Reducerea calendarului pentru amicale are şi un dezavantaj: jucătorii tineri sau cei cu mai puţine selecţii nu vor mai fi rulaţi în meciurile oficiale din Liga Naţiunilor, şi ne referim în special la echipele medii.

Echipe care de multe ori nu erau agreate ca partenere în meciuri amicale de naţionalele din top 10 sau 12, nu vor mai fi nevoite să joace amicale cu alde Malta, Luxemburg, Moldova sau alte echipe din lumea a V-a. Este şi cazul României care de multe ori a jucat meciuri amicale cu echipe ultimele grupe valorice. Practic în locul amicalelor cu echipe „mici” şi „foarte mici” în Liga Naţiunilor se vor înfrunta echipe de valori apropiate.

Sistemul de promovare/retrogradare este unul care va stimula foarte mult echipele naţionale şi le vor obliga să joace la cel mai înalt nivel. În mod normal, echipa României este avantajată de acest sistem, şi este posibil ca în noiembrie 2017, să se numere chiar pe un loc în clasamentul UEFA care să-i permită să evolueze în Divizia A. Oricum, în locul amicalelor cu echipe mici, România va juca meciuri oficiale cu echipe puternice.
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"

Return to “Sport”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 217 guests