ESA va lansa satelitul Gaia

Astronomy
Astronomie
User avatar
delta2k2
Site Admin
Posts: 1990
Joined: 11 Sep 2013 15:18
Location: Over the rainbow ...

ESA va lansa satelitul Gaia

Unread postby delta2k2 » 21 Oct 2013 00:11

Până acum descoperirea asteroizilor aflaţi în apropierea Terrei era o sarcină foarte dificilă. Asta deoarece cei de dimensiuni medii şi mici sunt detectaţi cu greutate din cauza radiaţiilor puternice venite de la Soare. Agenţia spaţială europeană ESA va lansa astăzi un satelit capabil, potrivit cercetătorilor, să vadă chiar şi un nasture pe suprafaţa Lunii.

Image

Gaia, cum este numit vehiculul spaţial dezvoltat de ESA, va avea rolul de a avertiza oamenii de ştiinţă atunci când asteroizi periculoşi se apropie de Terra. O altă misiune a Gaia este realizarea unei hărţi 3D precise a galaxiei noastre - Caleea Lactee.

Proiectul a costat circa 944 milioane de euro, iar satelitul se va afla în serviciu timp de cinci ani. Gaia va orbita la o înălţime de aproximativ 166 km de suprafaţa Pământului.

phpBB [video]


Sursa
User avatar
delta2k2
Site Admin
Posts: 1990
Joined: 11 Sep 2013 15:18
Location: Over the rainbow ...

Re: ESA va lansa satelitul Gaia

Unread postby delta2k2 » 08 Jan 2014 14:32

Telescopul spaţial european Gaia a ajuns la destinaţie

Telescopul spaţial european Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee în 3D, a ajuns miercuri pe orbita lui operaţională, la circa 1,5 milioane de kilometri de Terra, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

Gaia, care şi-a început călătoria pe 19 decembrie, lansată de o rachetă Soyuz de la Centrul spaţial din Guyana, s-a poziţionat într-un post de observare privilegiat - punctul Lagrange 2, care urmăreşte planeta noastră în mişcarea ei de revoluţie în jurul Soarelui.

O "corecţie mică a traiectoriei" va trebui făcută săptămâna viitoare, pentru a completa manevra importantă realizată marţi, se precizează în comunicatul emis de ESA. "Plasarea pe orbită în jurul punctului L2 este o misiune destul de compexă, întrucât propulsoarele lui Gaia trebuie să împingă satelitul în direcţia dorită, păstrând în acelaşi timp instrumentele ştiinţifice fragile la adăpost de Soare", a explicat David Milligan, directorul misiunii.

După ce instrumentele vor fi testate şi calibrate - o activitate care va dura patru luni -, telescopul va putea să îşi înceapă misiunea sa de cinci ani.

Image

Gaia va localiza circa 1 miliard de stele, fiecare dintre ele urmând să fie monitorizată de 70 de ori, la fiecare trecere a lor prin câmpul vizual al satelitului. Gaia va determina poziţia şi mişcarea stelelor, dar şi distanţa care le separă de Terrra - parametrul cel mai dificil de obţinut. Pentru 99% dintre ele, această distanţă nu a fost niciodată măsurată cu precizie.

Return to “Astronomie”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests