Page 1 of 1

Lista de E-uri: inofensive, suspecte, periculoase

Posted: 21 Nov 2013 11:06
by Meridian
Image

    1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
    2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare;
    3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
    4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
    5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
    6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
    7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
    8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta;
    9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
    10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
    11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
    12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
    13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
    14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
    15. Agenti de spumare: fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
    16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
    17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
    18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
    19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
    20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
    21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
    22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
    23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
    24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
    25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
    26. Agenti de tratare a fainii: se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.



Image

    E 959(Neohesperidina dihidrocalcon DC), E 957(Taumatina), E 941(Azot), E 939(Heliu), E 938(Argon), E 920(L-cisteina), E 903(Ceara Carnauba), E 902(Ceara de Candelilla), E 901(Ceara de albine), E 640(Glicina si sarea de sodiu), E 570(Acizi grasi), E 558(Bentonita), E 553a(Silicat si trisilicat de magneziu), E 552(Silicat de calciu), E 529(Oxid de calciu, var), E 526(Hidroxid de calciu, var stins), E 511(Clorura de magneziu), E 509(Clorura de calciu), E 508(Clorura de potasiu), E 507(Acid clorhidric), E 504(Carbonati de magneziu), E 503(Carbonati de amoniu), E 501(Carbonati de potasiu), E 500(Carbonati de sodiu), E 482(Stearoil-2-lactilat de calciu), E 481(Stearoil-2-lactilat de sodiu), E 472(Esteri), E 471(Mono- si digliceride ale acizilor grasi), E 469(Carboximetil celuloza hidrolizata enzimatic), E 460(Celuloza), E 459(Beta-ciclodextrina), E 440(Pectine), E 422(Glicerina), E 414(Guma de acacia, Guma arabica), E 352(Malati de calciu), E 351(Malat de potasiu), E 350(Malati de sodiu), E 337(Tartrat dublu de sodiu si potasiu), E 336(Tartrati de potasiu), E 335(Tartrat), E 334(Acid L-tartric), E 331(Citrati), E 327(Lactat de calciu), E 326(Lactat de potasiu), E 325(Lactat de sodiu), E 322(Lecitina), E 309(Delta-tocoferol), E 308(Gamma-tocoferol), E 307(Alfa-tocoferol), E 306(Tocoferoli), E 304(Palmitat de ascorbil, Stearat de ascorbil), E 302(Ascorbat de calciu), E 301(Ascorbat de sodiu), E 300(Acid ascorbic), E 297(Acid fumaric), E 296(Acid malic), E 290(Dioxid de carbon, acid carbonic), E 270(Acid lactic), E 263(Acetat de calciu), E 262(Acetat de sodiu), E 261(Acetat de potasiu), E 260(Acid acetic), E 170(Carbonat de calciu), E 163(Antocianine), E 162(Rosu sfecla, betanina), E 160d(Lycope, Rubixantina), E 160c(Extract de ardei rosu, capsantina), E 153(Carbune vegetal), E 141(Complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinel), E 140(Clorofile, verde natural), E 1105(Lizozim), E 1103(Invertaza), E 101(Riboflavina), E 100(Curcumina)

Image

    E 967(Xilitol), E 966(Lactitol), E 965(Maltitol), E 953(Izomalt, Izomaltitol), E 948(Oxigen), E 942(Protoxid de azot), E 927b(Carbamida-uree), E 914(Ceara de polietilena oxidata), E 912(Esteri ai acidului montanic), E 900(Dimetil polisiloxan, silicon), E 635(5-ribonucleotide disodice), E 634(5-ribonucleotide de calciu), E 633(Inozinat calciu), E 632(Inozinat dipotasic), E 631(Inozinat disodic), E 630(Acid inozinic), E 629(Guanilat de calciu), E 628(Guanilat disodic), E 627(Guanilat disodic), E 626(Acid guanilic), E 625(Diglutamat de magneziu), E 624(Glutamat de amoniu), E 623(Diglutamat de calciu), E 622(Glutamat monopotasic), E 620(Acid glutamic), E 585(Lactat feros), E 579(Gluconat feros), E 578(Gluconat de calciu), E 577(Gluconat de potasiu), E 576(Gluconat de sodiu), E 575(Glucono-delta-lactona), E 574(Acid gluconic), E 559(Silicat aluminiu, caolin), E 556(Silicat alumino-calcic), E 555(Silicat alumino-potasic), E 554(Silicat alumino-sodic), E 553b(Talc), E 551(Dioxid de siliciu), E 541(Fosfat de aluminiu sodic), E 538(Ferocianura de calciu), E 536(Ferocianura de potasiu), E 535(Ferocianura de sodiu), E 530(Oxid de magneziu), E 528(Hidroxid de magneziu), E 527(Hidroxid de amoniu, amoniac), E 525(Hidroxid de potasiu), E 524(Hidroxid de sodiu, soda caustica), E 523(Sulfat de aluminiu amoniacal), E 522(Sulfat de aluminiu potasic), E 521(Sulfat de aluminiu sodic), E 520(Sulfat de aluminiu), E 516(Sulfat de calciu, gips), E 514(Sulfati de sodiu), E 513(Acid sulfuric), E 512(Clorura stanoasa), E 495(Monopalmitat de sorbitan), E 494(Monooleat de sorbitan), E 493(Monolaurat de sorbitan), E 492(Tristearat de sorbitan), E 491(Monostearat de sorbitan, Tween), E 483(Tartrat de stearoil), E 479(Ulei de soia oxidat termic in interactiune cu mono), E 477(Sterii propilenglicolului cu acizii grasi), E 476(Poliricinoleat de poliglicerol), E 475(Esterii poliglicerici ai acizilor grasi, Poliglice), E 474(Sucrogliceride), E 473(Esterii zaharozei cu acizi grasi), E 470(Saruri de magneziu ale acizilor grasi), E 466(Carboximetilceluloza de sodiu), E 465(Etil metil celuloza), E 464(Hidroxipropilmetil celuloza), E 463(Hidroxipropilceluloza), E 461(Metilceluloza), E 452(Polifosfati), E 451(Trifosfat pentasodic, tripolifosfat de sodiu), E 450(Difosfati), E 445(Esteri glicerici ai rasinilor de lemn, glicerol es), E 444(Acetat izobutirat de zaharoza), E 442(Fosfatide de amoniu), E 431(Stearat de polioxietilena), E 421(Manitol), E 420(Sorbitol), E 418(Guma gellan), E 417(Guma tara), E 416(Guma Karaya), E 415(Guma Xantan), E 413(Tragacant, Andragante), E 412(Guma guar, Guar gum), E 410(Guma carruba, Locust Beengum), E 406(Agar-agar, geloza), E 405(Alginat de propilenglicol), E 404(Alginat de calciu), E 403(Alginat de amoniu), E 402(Alginat de potasiu), E 401(Alginat de sodiu), E 400(Acid alginic), E 385(Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu, Calc), E 380(Citrat triamonic), E 363(Acid succinic), E 357(Adipat de potasiu), E 356(Adipat de sodiu), E 355(Acid adipic), E 354(Tartrat de calciu), E 353(Acid metatartric), E 343(Fosfati de magneziu), E 341(Fosfati de caldiu), E 340(Fosfati de potasiu), E 339(Fosfati de sodiu), E 338(Acid fosforic-ortofosforic), E 321(Butilhidroxitoluen BHT), E 320(Butilhidroxianisol BHA), E 316(Erithorbat de sodiu), E 315(Acid erithorbic, Acid izoascorbic), E 283(Propionat de potasiu), E 282(Propionat de calciu), E 281(Propionat de sodiu), E 280(Acid propionic), E 252(Nitrat de potasiu), E 251(Nitrat de sodiu), E 250(Nitrit de sodiu), E 239(Hexametilentetramina, Metanamina), E 235(Natamicina, Primaricina), E 234(Nisina), E 203(Sorbat de calciu), E 202(Sorbat de potasiu), E 201(Sorbat de sodiu), E 200(Acid sorbic), E 180(Litolrubina BK, Carmin 6B), E 175(Aur), E 174(Argint), E 173(Aluminiu), E 172(Oxizi de fier, hidroxizi de fier), E 171(Dioxid de titan), E 161g(Cantaxantina, Xantofila), E 161b(Luteina), E 161(Xantofile), E 160f(Beta-apo-8-metil/etil ester ai acidului carotenic), E 160e(beta-apo-carotenal), E 160b(Annatto, bixina, norbixina), E 160a(Beta-caroten, caroteni, amestec de caroteni), E 1518(Triacetat de gliceril, Triacetina), E 150d(Caramel sulfit de amoniu), E 150c(Caramel amoniacal), E 150b(Caramel de sulfit de sodiu), E 150a(Caramel simplu), E 1505(Citrat de trietil), E 1450(Octenil succinat de amidon sodic), E 1442(Fosfat de diamidon hidroxipropilat), E 1440(Amidon hidroxipropilat), E 1422(Adipat de diamidon acetilat), E 1420(Amidon acetilat), E 142(Verde S, Verde acid brillant), E 1414(Fosfat de diamidon acetilat), E 1413(Fosfat de diamidon fosfatat), E 1412(Fosfat de diamidon), E 1410(Fosfat de monoamidon), E 1404(Amidon oxidat, amidon modificat), E 133(Albastru Btilliant FCF, FD&C blue no 1), E 132(Indigotina, Carmin indigo, FD&C blue no 2), E 129(Rosu Allura AC), E 122(Azorubina, Carmoizina), E 1200(Polidextroza), E 110(Galben portocaliu Sunset FCF, Galben orange S), E 104(Galben de chinolina, FD&C Yellow no 10)

Image

    E 999(Extract de Quillaia), E 954(Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu), E 952(Acid ciclamic, ciclamat), E 951(Aspartam), E 950(Acesulfam-K, acesulfam de potasiu), E 621(Glutamat monosodic), E 517(Sulfat de amoniu), E 436(Tristearat de polioxietilena sorbitan - polisorbat), E 435(Monostearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorba), E 434(Monopalmitat de poliooxietilena sorbitan, Polisorb), E 433(Monooleat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat ), E 432(Monolaurat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat), E 407(Caragenan), E 330(acid citric), E 312(Galat de dodecil), E 311(Galat de octil), E 310(Galat de propil), E 285(Tetraborat de sodiu, Borax), E 284(Acid boric), E 249(Nitrit de potasiu), E 242(Dicarbonat de dimetil, Pirocarbonat de dimetil), E 232(Ortofenilfenol de sodiu, Ortofenilfenal de sodiu), E 231(Ortofenilfenol, Ortoxilen), E 230(Bifenil, Difenil), E 228(Bisulfit de potasiu), E 227(Bisulfit de calciu), E 226(Sulfit de calciu), E 224(Metabisulfit de potasiu), E 223(Metabisulfit de sodiu), E 222(Sulfit acid de sodiu), E 221(Sulfit de sodiu), E 220(Dioxid de sulf), E 219(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de metil,), E 218(Para-hidroxibenzoat de metil, Metil Paraben, PHB-E), E 217(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de propil), E 216(Para-hidroxibenzoat de propil, Propil-Paraben, PHB), E 215(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil, ), E 214(P-hidroxibenzoat de etil, PHB-Ester), E 213(Benzoat de calciu), E 212(Benzoat de potasiu), E 211(Benzoat de sodiu), E 210(Acid benzoic), E 155(Brun HT, Brun Chocolat HT, Brown RS), E 154(Brun FK), E 1520(Propilen glicol), E 151(Negru Brilliant BN, Negru PN), E 128(Rosu 2G), E 127(Eritrozina, FD&C red no 3), E 124a(Rosu Ponceau 4R, Rosu Cosenila A, FD&C red no 4), E 123(Amarant, FD&C red no 2), E 1202(Polivinilpolipirolidona), E 1201(Polivinilpirolidona), E 120(Cosenila, Acid Carminic, Carmin), E 102(Tartrazina, FD&C Yellow no 5)

Image

Daca ai gasit un produs care nu respecta normele UE, pastreaza produsul cu bonul de cumparare si adreseaza-te Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), str. Negustori nr. 1B, sector 2, Bucuresti, cod postal 023951; Telefon: 021-3157875; Telverde: 0800.826.787 E-mail: office@ansv.ro

    MARII PRODUCĂTORI, LUAŢI LA PURICAT DE ANPC

    Printre principalii producători analizaţi în cadrul studiului s-au numărat S.C. Scandia Food S.R.L., Tulip Food Company, S.C. Mega Image S.R.L., Hame România S.R.L., S.C. Glina S.A., S.C. Producţie Ardealul S.R.L. Spre exemplu, pateul de porc de la Hame conţine 10 E-uri. Tot 10 E-uri conţine şi pateul marca TiP, produs de hipermaketul Real. Potrivit unui tabel publicat de ANPC, aditivii din produsele menţionate sunt polifosfaţi, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin. În schimb, pateul Prefera conţine şase E-uri, după cum susţin specialiştii, în aceeaşi situaţie fiind şi pateul de porc Bucegi. Cinci E-uri se regăsesc în pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. În cele produse de Mandy se găsesc patru E-uri, la fel şi în pateul Baroni (cel cu carne de porc şi de pasăre), produse şi distribuite de Lidl. La polul opus se află pateurile Clever, Sadu şi Tulip, care au un singur E în compoziţie. Specialiştii de la Protecţia Consumatorilor spun că pe piaţă există şi pate de ficat fără niciun aditiv alimentar. Via şi Scandia Sibiu produse de Scandia Food se numără printre ele.