Tragedia de la Cernobîl

Offtopic
User avatar
adrycom
Standard User
Posts: 448
Joined: 12 Oct 2013 09:38

Tragedia de la Cernobîl

Unread postby adrycom » 14 May 2014 16:40

-Aflati acum, dupa 28 de ani
-Unde erati in perioada 26 Aprilie - 9 Mai 1986?
Urmariti harta si sa va dati singuri seama daca ati fost, in ce intensitate, si cat timp v-ati aflat in zona norului de la Cernobil

phpBB [video]


În filmul video se vede evoluţia norului radioactiv produs după explozia centralei atomo-electrice şi felul în care se împrăştie peste întreaga Europă, şi peste România, dar şi zilele în care intensitatea sa a fost maximă asupra teritoriului ţării noastre. Se vede cum la noi a ajuns pe data de 1 mai.

Tragedia de la Cernobîl, o manipulare sovietică. Muşamalizarea bilanţului celui mai mare dezastru nuclear din istorie

Pe 26 aprilie s-au inplinit 28 de ani de la „Catastrofa Cernobîl”. Specialiştii au etichetat-o drept cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, iar cercetările au conchis că a produs o cantitate de radiaţii de 100 de ori mai mare decât cea cumulată a bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. Consecinţele reale asupra milioanelor de oameni afectaţi nu sunt cunoscute cu precizie nici până astăzi.

Reputatul profesor Alexandru Vlad Ciurea a studiat mulţi ani efectele dezastrului de la Cernobîl. „Eu, ca medic neurochirurg, am văzut o mulţime de copii malformaţi pe graniţa de est a României”, explică el. Neurochirurg de profesie, Ciurea a susţinut recent la Iaşi o conferinţă cu tema „Cernobîl – un dezastru gestionat prin manipulare“. În România, capitala Moldovei a fost cea mai afectată după explozia de la Cernobîl, urmată de Bacău şi Suceava.

6,6 milioane de persoane expuse în urma exploziei
Consecinţele reale ale deflagraţiei asupra sănătaţii nu se cunosc cu exactitate nici până astăzi. Motivele ţin de manipularea crasă dispusă ulterior de regimul comunist condus de Mihail Gorbaciov, de sistemul arhivistic medical primitiv al URSS, de lipsa unor studii de anvergură post-eveniment, precum şi de faptul că omenirea nu a fost pregătită să reacţioneze în cazul unui dezastru nuclear. În statisticile oficiale, numărul deceselor cauzate de norul radioactiv este infim. Un raport întocmit în 2005, la finalul unei conferinţe internaţionale dedicate cazului Cernobîl, arată că, în lume, au existat 6,6 milioane de persoane foarte expuse în urma exploziei. Acelaşi raport, condus de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a atribuit doar 56 de decese directe (47 de lucrători ai centralei şi 9 copii cu cancer tiroidian) şi a estimat că mai mult de 9.000 de persoane ar putea muri în viitor din cauza unei forme de cancer.
Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticaţi în 2002 şi a arătat că numărul îmbolnăvirilor este într-o continuă creştere. În 2006, erau menţionate alte 6.000 de noi cazuri. În afară de cele câteva zeci de victime imediate ale exploziei şi a expunerii masive a personalului centralei şi a anumitor „lichidatori“, din cele câteva mii de copii care s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian până în anul 2013, cel puţin 16 au murit.

“Ciferele din rapoarte nu corespund”
Incidenţa cancerului tiroidian a rămas însă ridicată chiar şi în 2013 în anumite regiuni din Rusia, Ucraina şi Belarus, la aproape trei decenii de la accident, susţine profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea, vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie. Medicul a dedicat mulţi ani studierii dezastrului de la Cernobîl. „Cifrele prezentate în rapoarte nu corespund. Au fost mult mai multe victime. Mii de copii au fost afectaţi, s-au născut cu malformaţii. Nu s-a ştiut nimic despre cazurile acestea mulţi ani, nu se putea raporta într-o ţară care mergea numai înspre soare. Copiii aceştia nu aveau nicio vină. Nu s-a ştiut despre ei. Eu, ca medic neurochirurg, am văzut o mulţime de copii malformaţi de pe graniţa de est a României. Nu se ştie numărul victimelor, nu s-a dorit o arhivare corectă. Conform datelor de arhivă rămase, nimeni nu a murit de radiaţii în Uniunea Sovietică. Nu apare în niciun certificat de deces acest fapt. Muşamalizarea este impresionantă“, şi-a expus părerea profesorul Ciurea în cadrul conferinţei pe care a susţinut-o recent la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi.

Return to “Offtopic”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 61 guests