DE UNDE VINE EXPRESIA

Offtopic
User avatar
adrycom
Standard User
Posts: 448
Joined: 12 Oct 2013 09:38

DE UNDE VINE EXPRESIA

Unread postby adrycom » 04 Jun 2014 09:19

Acarul Păun . La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofă feroviară in stația Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzău. Ancheta a ajuns la concluzia că vinovat pentru catastrofă era acarul de statie … Ioan Păun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.

Abracadabra: Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).

A priori. Inlatina:
“din cele precedente”. Când cineva pretinde că stie acel lucru dinainte, a priori.

A da mâna cu cineva :Obiceiul vine din antichitate, când două persoane care se întâlneau vroiau să demonstreze că mâna nici unuia nu conține o armă.

“A-si da arama pe fata”: In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le făceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.

“A trăi ca in sânul lui Avraam“: Expresia care inseamnă” a trăi fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23 ), unde se spune ca săracul Lazar a murit si a fost dus la sânul lui Avraam (in paradis).

”A trăi ca un bimbașă”: ...a trăi în belșug, expresia vine de la comandantul cetelor de arnăuți, bimbașa Sava, care se imbogățise excesiv in ultimii ani ai epocii fanariote: ( Bimbașă în turcă este ”comandantul a 1000 de soldați”)

Avocatul diavolului: Vine de la Advocatus diaboli, persoană insarcinată de biserica catolică să cerceteze un candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului).

”A se bate cu morile de vânt”. Expresie care înseamnă, a te lupta cu năluci cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu nişte mori de vânt pe care, în închipuirea lui înfierbântată, le luase drept adversari.

A spune brașoave. A spune minciuni, lăudăroșenii. Expresia vine de la negustorii brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.

Augur- ”E de bun augur”...”E de rău augur”...efectiv înseamnă ”e semn bun”...”e semn rău” Expresia provine din antichitatea romană, când preoții -numiți și ei auguri” prevesteau viitorul după zborul păsărilor, ori după măruntaiele acestora . (ex: de la avis= pasăre și garrire= a flăcării)

“Banul nu are miros”: Imparatul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele si una asupra folosirii closetelor publice (numite si vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care ii reproșa acest lucru, Vespasian a luat un ban i l-a dat să-l miroasa fiului si i-a zis: “vezi nu are nici un miros”. ;)

Barbie. In sensul de foarte frumoasă, cu trasaturi perfecte. Papusă de plastic cu păr blond si măsuri ideale. Ideea acestei papusi i-a apartinut lui Ruth Handler sotia fondatorului firmei Mattel, fiica acestora Barbara, care purta diminutivul Barbie. Modelul folosit a fost o papusă germană pe numele sau Lili, adusa de cuplu dintr-o calatorie in Elvetia. Barbie are 30 de cm si o multime de accesorii.

”Bătaia e ruptă din rai”. Zicală aproape universală care se regăsește la aproape toate popoarele europene. ”Bătaia e ruptă din rai”, ”Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă” și ”incurcate sunt căile Domnului”, nu sunt citate biblice.
Mai multe aici

Return to “Offtopic”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 196 guests