Linux pe intelesul tutror

PC-Linux
User avatar
dMd
Gold User
Posts: 1550
Joined: 11 Sep 2013 16:29

Linux pe intelesul tutror

Unread postby dMd » 05 Jun 2014 21:34

De ce Pinguinul nu are Fereastra?

Mereu ma uit la ce se scrie zilnic despre pinguin, dar mai ales ce scriu acei utilizatorii ce vor sa-l inteleaga. Observ insa ca multi din cei ce lucreaza lejer cu Windows intampina mari probleme in Linux mirandu-se de ce nu le iese ceea ce vor pentru ca ei de fapt stapanesc destul de bine un oarecare sistem de operare. De ce apar astfel de confuzii in randul celor ce vor sa treaca de la fereastra la pinguin si se invart in cerc dar nu gasesc solutii universal valabile ?
Ei bine, ... ar fi timpul sa intelegem ca Linux-ul nu este ca Windows-ul asa cum vara nu-i ca iarna desi ambele sunt anotimpuri. Un utilizator de Windows trebuie să înţeleagă că este utilizator experimentat de Windows doar, nu un utilizator experimentat de computere, iar un computer sa nu uitam ca ne ofera doar ceea ce stim sa-i cerem.
Mult mai corect ar fi sa afirmam ca : "Stiu să folosesc Windows-ul dar nu stiu nimic despre Linux" inainte de a spune : "Linux-ul nu imi ofera ceea ce poate sa-mi ofere Windows-ul".
Linux-ul este si a fost mereu o alternativă la Windows, insa niciodata nu s-a dorit a fi un înlocuitor. De ce nu va fi niciodată un înlocuitor ? pentru că scopurile celor două sisteme de operare sunt total diferite. Microsoft vede ca sarcina prioritara plasarea propriei creatii pe cat mai multe calculatoare cu putinta, deoarece prioritatea lor este profitul. Linux nu poate avea nimic in comun cu filozofia Microsoft, pentru ca Linux este liber si gratuit. Prioritatea sa este alta ... sa ne invete pe toti ca exista moduri diferite de a face acelasi lucru ca pana si cel mai sceptic dintre noi sa accepte ca "diferit" nu inseamna neaparat "inferior". Este normal ca unele programe sa fie gandite doar pentru nevoile utilizatorilor unui sistem de operare si aici ma refer la programele de gestiune contabila sau softuri personalizate doar pentru o clasa de utilizatori. Dar... cine te opreste sa gandesti liber ? Sa spui acelasi lucru pe platforme diferite ? Ce este pana la urma linux daca nu un simplu Free and open-source software ?
E foarte greu sa ne dezobisnuim ca doua click-uri pentru care dam bani (daca suntem corecti) ne duce tot acolo unde ar trebui sa ne duca ceva ce solicita mai multa munca si gandire libera dar fara obigatia de a plati tribut monopolului impus. De ce acest simplu fapt provoacă mari dificultati utilizatorilor veterani de Windows ? Pentru ca acestia vin pe Linux învatati cu multe obiceiuri de pe Windows si cu convingerea ca ei stiu exact cum se foloseste un PC. Problema e ca nu stiu. Ei stiu doar sa foloseasca Windows, unde indiferent ca ceva e bun sau nu, daca din doua clickuri obtii ce ai nevoie in acel moment inseamna ca e inca ok si esti specialist.


Acest text nu vreau sa reprezinte pledoaria trecerii de la un SO la altul, insa vreau ca sa ambitioneze utilizatorii unui sistem de operare sa incerce alternativa, sa testeze noutatea si daca ceva e tentant... sa nu cedeze piedicilor aparute. Linux te pune la munca si nu iti ofera nimic pe tava. Asa cum orice sistem de operare iti ofera doar ceea ce stii sa-i ceri, nici linuxul nu face exceptie de la regula, problema e ca linuxul nu are rezolvare uneori prin clickuri ci prin comenzi in terminal, cam asta ar fi diferenta.
Daca celui ce cumpara un telefon cu ANDROID i s-ar spune din start ca telefonul sau este dotat cu Linux... ar zambi sceptic, insa google a "inventat" tacit un SO bazat pe linux si mai toti utilizatorii de tablete sau telefoane din noua generatie ruleaza linux fara ca multi dintre acesti utilizatori sa stie asta. Daca si in domeniul PC s-ar fi folosit aceeasi tactica ... fac patriu ca windows ar fi ocupat alt loc valoric in momentul de fata.
Ce e linux de fapt si ce Sistem de Operare linux este recomandat celor ce vor sa incerce alternativa ? Linux se adreseaza atat incepatorilor cat si avansatilor prin distributii care din start fac diferenta. Ce distributie imi este recomandata ? - asta este asemeni intrebarii .. ce imagine sa pun in receptor :) fiecare va simpatiza o distributie ce il reprezinta, sa nu uitam ca toate ruleaza acelasi motor - linux, restul reprezinta doar particularizari aduse nucleului.

Unui incepator (dar nu numai) ii recomand sa se testeze Linux MINT, este poate linuxul ce se aseamna cat mai mult cu windows-ul iar acomodarea cu el va fi intuitiva, vine cu programe şi codecuri care permit vizionarea de filme, audiţia diferitelor formate de muzică şi navigarea pe pagini de internet cu Flash, Java şi alt conţinut multimedia.. Singura diferenta observabila este ca linuxul spre deosebire de windows te intelege daca ii dai comenzi in terminal, asa poti instala un program dorit sau dezinstala ce nu iti convine. Linux Mint este un derivat Ubuntu cu influente Debian ( aceste notiuni sunt confuze incepatorilor, insa vor intelege notiunile pe parcurs), usor de folosit si cu sustinere, bogat in tutoriale pe net, consider ca aceasta distributie poate face cat mai usoara intelegerea linuxului de catre utilizatorii windows si ca atare am trecut-o ca prima recomandare.

O alta distributie stabila si usor de folosit este DEBIAN. Ofera o interfata moderna, cu multe aplicatii precompilate. Pentru a rula sistemul de operare, este necesar un minimum de hardware disponibil. Debian GNU/Linux suportă 12 arhitecturi de sistem, și poate rula în condiții optime și pe sisteme cu o configurație hardware foarte veche. Versatilitatea sistemului este recunoscută, atât interfața cu sistemul, cât și cea cu utilizatorul / utilizatorii putând fi personalizate pentru a acoperi orice necesitate sau funcționalitate.

Xubuntu este distributia Xface de la Ubuntu, radacinile Ubuntu in Debian isi au originea, insa au repozitorii proprii. Este poate cea mai mediatizata diastributie cu o interfata intuitiva ce nu ar trebui sa puna probleme nimanui, tutoriale sunt impanzite pe net iar o simpla cautare ne lumineaza uneori si cea mai intunecata problema legata de maruntaiele acestei distributii.

Din categoria "grea" se pot aminti derivatele RedHat, distributii ce au o baza solida garantata tocmai de experienta teamului RedHat. Aceste distributii CentOS, ORACLE linux sau Fedora, sunt ceva mai pretentioase cu utilizatorul incepator tocmai pt ca pt a instala un program intr-un mod mai comod exact ca si in distributiile sus amintite, trebuie sa avem inainte instalate sursele software. Odata inteles acest mecanism, distributia ne va rasplati efortul prin stabilitatea de care da dovada.

Am trecut in revista cele mai cunoscute distributii ale momentului, insa numarul lor si al derivatelor este mult mai mare. A recomanda o distributie... este imposibil, pt ca gusturile in materie de S.O. nu se discuta, insa toate distributiile ne ofera in mare acelasi lucru - un soft gratuit, mult mai imun la amenintarile virusilor si total diferit de oferta Microsoft cu care am fost obisnuiti.
Image Image Nu putem avea tot timpul dreptate.

Return to “PC-Linux”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 42 guests