România trece la televiziunea digitală terestră.

Terestrial
User avatar
adrycom
Standard User
Posts: 448
Joined: 12 Oct 2013 09:38

România trece la televiziunea digitală terestră.

Unread postby adrycom » 17 Oct 2013 15:55

România trece la televiziunea digitală terestră. ANCOM a anunţat calendarul

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a prezentat calendarul preliminar al procesului de tranziţie la televiziunea digitală.

Preşedintele ANCOM a anunţat că până la jumătatea lunii noiembrie vor fi finalizate şi lansate în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern prin care se stabilesc taxa de licenţă şi procedura care urmează a fi utilizată pentru alocarea licenţelor, proiectul de decizie privind procedura de alocare a multiplexurilor, precum şi proiectul de caiet de sarcini.

Perioada de consultare şi aprobare a acestor acte ar trebui să se încheie la începutul anului 2014. Odată cu aprobarea lor, devine posibilă lansarea propriu-zisă a procedurii de selecţie în luna ianuarie a anului 2014. Conform estimărilor ANCOM, în situaţia în care nu apar evenimente ce nu pot fi prevăzute în acest moment, procedura de alocare a multiplexurilor se va finaliza la sfârșitul lunii aprilie.


Strategia adoptată de guvern prevede că tranziţia completă şi efectivă la serviciile de televiziune analogică se va realiza până la 17 iunie 2015.


În implementarea strategiei, toţi cei implicaţi (CNA, ANCOM, furnizori) vor urmări să asigure o dezvoltare echilibrată a infrastructurii pentru furnizarea de servicii de televiziune în format digital pe întreg teritoriul ţării şi să asigure dezvoltarea unui mediu concurenţial, propice investiţiilor. Autorităţile vor avea în vedere implementarea flexibilă a noilor servicii şi asigurarea continuităţii serviciilor publice de televiziune.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, ANCOM va aloca prin procedura de selecţie 5 multiplexuri digitale naţionale în standard DVB-T2, patru în banda UHF şi unul în bandă VHF, precum şi multiplexuri regionale, al căror număr va fi stabilit după acordarea celor naţionale, în funcţie de necesităţi. Unul dintre cele patru multiplexuri în bandă UHF va fi acordat condiţionat, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice şi private după data de 17 iunie 2015, el trebuind să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Ţara noastră ar fi trebuit să treacă la televiziunea digitală terestră în anul 2012, însă termenul a fost amânat de Guvern până în 2015.


Cine a trecut la televiziune digitală
Întreruperea completă a televiziunii analogice terestre s-a produs deja în Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) şi în mare parte din teritoriul Austriei.
Se va renunţa la aceste transmisii până cel târziu la sfârşitul anului 2010 în Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta şi Slovenia. În Belgia (în Valonia şi în regiunea Bruxelles), Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovacia şi Regatul Unit, se va renunţa la televiziunea analogică terestră în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2010 şi sfârşitul anului 2012.

În Polonia, termenul limită pentru renunţarea completă la acest tip de televiziune este 2015.

În Statele Unite ale Americii, Congresul a autorizat în 1996 distribuirea unui canal suplimentar fiecărei staţii de transmisie TV, astfel încât să poată începe transmiterea digitală, simultan cu cea în sistem analog. Marile posturi de televiziune au încetat de pe 12 iunie 2009 să emită semnal analog, încheind tranziţia SUA la digital. Pentru Japonia, termenul preconizat este luna iulie 2011, pentru Coreea de Sud, sfârşitul anului 2012, pentru Australia anul 2013, iar pentru India şi Rusia, 2015.



Image


SURSA
User avatar
zmeura
Site Admin
Posts: 4513
Joined: 10 Sep 2013 20:42

Re: România trece la televiziunea digitală terestră.

Unread postby zmeura » 17 Oct 2013 21:16

Consiliul Național al Audiovizualului împreună cu TVR vor realiza împreună campania de informare privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră. Anunțul a fost făcut de Laura Georgescu, preşedintele CNA, prezentă în cadrul International Digital Forum, un eveniment dedicat televiziunii digitale. Ea a mai declarat că TVR va fi principalul partener în difuzarea spoturilor de informare.

“CNA anunţă că astăzi demarează campania de informare şi mediatizare a strategiei de trecere de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră”, a spus Laura Georgescu în cadrul evenimentului organizat de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale.

Președintele CNA a mai precizat că instituția va aduce în acest proces și expertiza celorlalte state membre, Polonia şi Macedonia, care au definitivat tranziţia la televiziunea digitală terestră, şi Ungaria, care va încheia în curând ultima etapă în procesul de digitalizare.

La eveniment a fost prezent și Claudiu Săftoiu, președintele TVR. „Campania aceasta sper să fie cât se poate de lămuritoare în ceea ce priveşte semnalul terestrial al televiziunilor din România”.

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a anunţat că instituția pe care o conduce are un plan pentru următoarea perioadă pentru organizarea licitației pentru cele cinci licențe digitale terestre. Acesta estimează că procesul se va încheia până la 30 aprilie 2014.

„Cu siguranță emisia analogică se va stinge pe 17 iunie 2015”, a declarat Marinescu.


http://www.paginademedia.ro/2013/10/cna ... -terestra/
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"
User avatar
zmeura
Site Admin
Posts: 4513
Joined: 10 Sep 2013 20:42

Re: România trece la televiziunea digitală terestră.

Unread postby zmeura » 29 Nov 2013 07:08

Cinci multiplexuri de televiziune digitala terestra, patru in banda UHF si unul in banda VHF, in standard DVB-T2, vor fi alocate anul viitor printr-o procedura de selectie competitiva, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) care a supus dezbaterii publice proiectul de decizie si caietul de sarcini al licitatiei.

Multiplexul digital este un grup de programe TV transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard.

Castigatorul primului multiplex in UHF (MUX 1) va avea obligatia de a transmite 'free to air', in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5, operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare. Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar licentele vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015.

Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In cazul in care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitatie pana cand cererea nu mai depaseste oferta.

In cazul in care, dupa incheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost castigate de niciun ofertant, in scopul adjudecarii acestora, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care poate participa orice ofertant admis in etapa de licitatie. De asemenea, repartizarea multiplexurilor MUX2, MUX3 si MUX4 catre ofertantii castigatori, in urma ofertei initiale sau a rundelor primare, dupa caz, se va face prin runda de alocare. Pretul de pornire pentru fiecare multiplex reprezinta taxa minima de licenta ce va fi stabilita de catre Guvern, la propunerea ANCOM.

Pentru a fi admis in etapa de licitatie, un candidat trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: sa fie societate comerciala romana sau straina; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, sa fie de minimum 2.000.000 euro; durata de functionare a candidatului prevazuta in actul constitutiv trebuie sa fie cel putin pana la data de 17 iunie 2025; sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata catre bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri si catre ANCOM; candidatul sa nu faca parte din grupul altui candidat.

"Televiziunea digitala terestra este o alternativa pentru utilizatorii din Romania si vine sa completeze paleta serviciilor care se afla astazi la dispozitia utilizatorilor romani. In Romania exista o piata competitiva a retransmisiei programelor audiovizuale, unde fiecare tip de serviciu are costuri si beneficii, avantaje si dezavantaje. Important este ca utilizatorii sa aiba la dispozitie suficiente optiuni ca sa aleaga oferta care se potriveste cel mai bine asteptarilor lor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

http://economie.hotnews.ro/stiri-teleco ... ublice.htm
.
"Sa fie bine ca sa nu fie rau"

Return to “Terestrial”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests