Ştiri & Articole

Astronomy
Astronomie
User avatar
delta2k2
Site Admin
Posts: 1990
Joined: 11 Sep 2013 15:18
Location: Over the rainbow ...

Ştiri & Articole

Unread postby delta2k2 » 19 Sep 2013 16:27

O altă "vizită" care se anunţă promiţătoare este aceea a cometei ISON.

Potrivit calculelor actuale, ISON va putea fi vizibilă cu ochiul liber imediat după căderea nopţii la sfârşitul lunii noiembrie, un fenomen care ar trebui în mod normal să se prelungească timp de mai multe luni.

Fenomenul ISON este cu atât mai rar, cu cât precedenta trecere a acestei comete pe lângă planeta noastră datează din urmă cu 10 milioane de ani, a explicat Mark Bailey, directorul Observatorului Armagh din Irlanda de Nord.
User avatar
Meridian
Gold User
Posts: 2314
Joined: 24 Sep 2013 12:43
Location: Andromeda

Re: Stiri & Articole

Unread postby Meridian » 03 Oct 2013 00:30

Andromeda, cunoscută și ca Messier 31, M31 sau NGC 224 (în textele mai vechi denumită „Marea nebuloasă Andromeda”) este o galaxie spirală care se află la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. Andromeda este cea mai mare galaxie din Grupul Local, ce constă din galaxia Andromeda, Calea Lactee, galaxia Triangulum și alte 30 de galaxii mai mici. Deși este cea mai mare, s-ar putea ca galaxia Andromeda să nu fie și cea mai masivă, cercetările recente susținând că cea mai multă materie întunecată o conține Calea Lactee, care prin urmare este cea mai masivă galaxie. La o magnitudine aparentă de 4,4, galaxia Andromeda este notabilă ca fiind unul dintre obiectele Messier cele mai luminoase, fiind ușor vizibilă cu ochiul liber. Totuși, fără un telescop ea pare destul de mică, deoarece partea ei centrală este mai întunecată; diametrul său unghiular este de 7 ori mai mare decât cel al Lunii.

NGC 224 Andromeda

phpBB [video]
******* Ich weiss, dass ich nichts weiss, und darum weiss ich mehr, als andere wissen! *******
Image
User avatar
delta2k2
Site Admin
Posts: 1990
Joined: 11 Sep 2013 15:18
Location: Over the rainbow ...

Re: Ştiri & Articole

Unread postby delta2k2 » 05 Mar 2014 15:31

Un asteroid va trece, miercuri, la mică distanţă de Terra, iar traiectoria acestui corp ceresc poate fi urmărită pe internet

Asteroidul are mărimea a trei autobuze supraetajate, călătoreşte prin spaţiu cu o viteză de peste 53.000 de kilometri pe oră şi va trece pe lângă Terra la o distanţă mai mică decât aceea dintre Pământ şi Lună.

La ora 21.07 GMT, asteroidul se va afla cel mai aproape de planeta noastră, la o distanţă mai mică de 350.000 de kilometri, care reprezintă a noua parte a distanţei dintre Pământ şi Lună.

Oamenii de ştiinţă exclud riscul unei coliziuni cu Terra. Acest asteroid, care are un diamentru de circa 30 de metri, va oferi pasionaţilor de astronomie un spectacol impresionant, întrucât va putea fi văzut foarte clar cu ajutorul unui telescop pentru amatori.

Virtual Telescope Project şi reţeaua Slooh vor furniza imagini în direct şi în timp real cu acest asteroid, care a fost denumit 2014 DX110.

Transmisiunea video va debuta miercuri, la ora 20.30 GMT, pe site-ul http://www.virtualtelescope.eu/webtv/.

2014 DX110 este un asteroid din clasa Apollo, care reprezintă corpuri cereşti ale căror orbite se intersectează cu aceea a Terrei.
În prezent, există 240 asteroizi cunoscuţi din clasa Apollo, însă specialiştii sunt de părere că există cel puţin 2.000 de obiecte cu traiectorii care se intersectează cu orbita Terrei şi care au diametre de cel puţin 1 kilometru.
User avatar
delta2k2
Site Admin
Posts: 1990
Joined: 11 Sep 2013 15:18
Location: Over the rainbow ...

Re: Ştiri & Articole

Unread postby delta2k2 » 14 Apr 2014 09:45

O eclipsă totală de Lună, denumită "Luna sângerie" datorită culorii de un roşu portocaliu pe care o va căpăta satelitul natural al Terrei, va avea loc pe 15 aprilie, fiind prima dintr-o serie de patru eclipse similare.

Eclipsa nu va putea fi văzută în România, dat fiind că, la momentul producerii sale, va fi zi în Europa, Africa şi Asia Centrală, însă va putea fi observată în America de Nord şi Sud, precum şi în regiunea Oceanului Pacific.

Fenomenul "Lunii sângerii" are loc deoarece Luna trece, în timpul eclipsei, prin umbra Pământului, care are culoarea roşiatică a unui apus din deşert.

Până la sfârşitul anului viitor, vor mai fi vizibile trei eclipse totale de Lună de acest tip, la un interval de aproximativ şase luni: pe 8 octombrie 2014, pe 4 aprilie 2015 şi, respectiv, pe 28 septembrie 2015.

Există trei tipuri de eclipse de Lună, în funcţie de poziţia Lunii faţă de conul de umbră a Pământului - în penumbră sau penumbrale, parţiale sau umbrale. Eclipsele de Lună nu au loc într-o anumită ordine.

Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse umbrale succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă".

Ultima eclipsă totală de Lună, vizibilă din România, a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă în ţara noastră se va produce pe 28 septembrie 2015.
User avatar
delta2k2
Site Admin
Posts: 1990
Joined: 11 Sep 2013 15:18
Location: Over the rainbow ...

Re: Ştiri & Articole

Unread postby delta2k2 » 17 Apr 2014 22:59

NASA a anunţat descoperirea primei exoplanete pe care viaţa ar fi posibilă la fel ca pe Pământ

O echipă internaţională de astronomi a descoperit prima planetă din afara sistemului nostru solar, de o dimensiune comparabilă cu Pământul, pe care ar putea exista apă în formă lichidă, care ar putea face viaţa posibilă. Membrii echipei de cercetători, condusă de un astronom NASA, cred că noua descoperire demonstrează că există posibilitatea de a găsi în galaxia noastră planete surori ale Pământului.

Elisa Quintana, un astronom la Institutul SETI al NASA, afirmă că noua planetă, denumită Kepler 186 f, este interesantă prin faptul că are o zonă temperată, unde apa poate fi lichidă, lucru care ar face viaţa posibilă.

Din cele aproape 1.800 de exoplanete descoperite în ultimii 20 de ani, douăzeci par să aibă zone locuibile. Dar aceste planete sunt mult mai mari decât Pământul şi, prin urmare, este dificil de stabilit, având în vedere mărimea lor, dacă sunt moi sau stâncoase, spun cercetătorii.

Telescopul Kepler - o misiune de 600 de milioane de dolari - a fost lansat de NASA în 2009, pentru a monitoriza, timp de cel puţin patru ani, peste 100.000 de stele care seamănă cu Soarele nostru, aflate în constelaţiile Lebedei şi Lirei, şi pentru a găsi planete asemănătoare cu Terra. Kepler s-a defectat la jumătatea anului 2013, dar rezultatele misiunii lui au început să fie cunoscute anul acesta.
User avatar
ASiX88796
Site Admin
Posts: 2945
Joined: 12 Oct 2013 17:02
Location: Timișoara

Re: Ştiri & Articole

Unread postby ASiX88796 » 04 Jul 2016 09:06

»
Misiune delicata pe Jupiter. Sonda spatiala Juno incearca sa intre luni pe orbita planetei.

Dupa o calatorie de cinci ani Juno, sonda spatiala NASA urmeaza sa se apropie luni de planeta gigant Jupiter. Juno este construita ca un tanc blindat, deoarece Jupiter este inconjurata de o centura de radiatii foarte intense, care pot praji rapid componentele electronice ale navei spatiale, scrie BBCNews. Oamenii de stiinta spun ca Juno se va pune in pericol de 37 de ori, cand se va afla periculos de aproape de Jupiter.

Electronicele de la bord vor fi protejate de peretii de titaniu grosi de 1 cm ai sondei si de o cutie cu placi din acelasi metal si cu grosimea de 1,3 centimetri, care vor stopa sau incetini foarte mult particulele de radiatii inainte de a se lovi de sistemele sensibile ale sondei.

Motoarele lui Juno vor incetini astfel incat sonda sa se poata inscrie pe orbita lui Jupiter. Cea mai mica eroare ar face ca Juno sa piarda aceasta oportunitate punand capat unei misiuni de 1,1 miliarde de dolari.

Sonda spatiala va orbita si va studia planeta Jupiter timp de doi ani urmarind sa elucideze misterele legate originea si evolutia uriasei planete gazoase, de 1 300 de ori mai mare si de 318 ori mai grea decat Pamantul. Intrand pe orbita eliptica, Juno va deveni cea mai rapida nava creata vreodata.

Juno, a sasea sonda spatiala care viziteaza Jupiter

Explorarea planetei a inceput in 1973, cand Pioneer 10 a calatorit pe langa Jupiter pentru a studia radiatiile pentru misiunea lui Pioneer 11, din anul urmator.

Atunci, Pioneer 10 a fost grav avariat de variatii. Cativa ani mai tarziu, sondele Voyager 1 si 2 au facut zboruri, in martie si iulie 1979, si au facut fotografii uimitoare ale planetei si au descoperit ca pe Europa, satelitul lui Jupiter, ar putea fi un ocean.

Sonda are la bord pasageri. Sunt trei figurine LEGO construite pentru a semana cu Galileo, cel care a dar numele sondei spatiale care a descoperit cele patru mari luni ale planetei, si sunt din aluminiu. Au fost puse la bord pentru "a-i inspira pe copii sa indrageasca stiinta, tehnologia, ingineria si matematica", conform NASA.

phpBB [video]


sursa: science.hotnews.ro
___________________________ ____ ___ __ _
» Mulţi vorbesc, puţini comunică.
User avatar
ASiX88796
Site Admin
Posts: 2945
Joined: 12 Oct 2013 17:02
Location: Timișoara

Re: Ştiri & Articole

Unread postby ASiX88796 » 05 Jul 2016 09:26

»
Sonda spatiala Juno lansata de NASA a intrat cu succes pe orbita giganticei planete Juipter unde va efectua o misiune de 20 de luni. Juno ar trebui sa trimita in august primele fotografii, iar cercetarile vor da informatii despre cum s-a format Jupiter acum 4,5 miliarde de ani, dar si despre cum a afectat formarea Jupiter pozitia celorlalte planete, inclusiv Terra.

Lansata acum cinci ani din Florida, Juno a trebuit sa fie perfect pozitionata pentru a intra pe orbita uriasei planete Jupiter, motorul trebuind sa fie oprit exact la momentul potrivit. Au trebuit facute manevre complicate de mare precizie cu motoarele si orice eroare putea face ca sonda sa rateze intrarea pe orbita, ducand la esecul unei misiuni de un miliard de dolari. Juno a intrat pe orbita la ora 3.18 GMT. Sonda a fost construita de gigantul aeronautic Lockheed Martin.

Juno isi incepe misiunea stiintifica de 20 de luni in care ar trebui sa orbiteze de 37 de ori planeta Jupiter a carei masa este de 300 de ori mai mare decat a Terrei.

In pozitia de acum, lui Juno ii vor trebui 53 de zile pentru a inconjura planeta pe o orbita eliptica, iar din octombrie, dupa o noua actionare a motoarelor, inconjurul va dura 14 zile. La fiecare trecere, Juno se apropie la 4.000 de kilometri de norii densi, gazosi ai planetei.

sursa: science.hotnews.ro
___________________________ ____ ___ __ _
» Mulţi vorbesc, puţini comunică.

Return to “Astronomie”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests