Cum se imbogatesc comerciantii de apa plata

Offtopic
User avatar
dMd
Gold User
Posts: 1550
Joined: 11 Sep 2013 16:29

Cum se imbogatesc comerciantii de apa plata

Unread postby dMd » 09 Apr 2014 11:05

Consumatorii de apa minerala naturala necarbogazoasa din comert sunt manipulati prin reclame mincinoase. In loc de sanatatea promisa, românii primesc o apa seaca, mult mai daunatoare decât cea de la robinet. Publicitatea excesiva determina, pentru o familie, costuri lunare de aproximativ 300 de lei, fata de 75 de bani, cât ar plati pentru aceeasi cantitate de apa, luata din retelele publice. Etichetele de pe recipientele din plastic nu corespund cu realitatea si ascund cantitatile de substante cu factori de risc pentru sanatate

Comercializarea apelor minerale naturale necarbogazoase a devenit o afacere cu un câstig mai mare decât cel obtinut prin rafinarea si vânzarea benzinei, pentru care se percep accize. Cei care extrag apa din asa-numitele „surse de sanatate”, o imbuteliaza si obtin profit din comercializarea ei, suporta costuri de aproximativ 10 bani per litru, in timp ce o vând cu un pret de 1-2 lei pentru aceeasi cantitate. Persoanele implicate in afacerile cu apa plata ne „vând” sanatate doar prin reclame, menite sa influenteze comportamentul social. Românii sunt, practic, mintiti de acesti comercianti prin spoturi difuzate excesiv pe canalele TV, prin care se promite „sanatate” in forma pura. In acelasi timp, cetatenii gatesc cu apa de la robinet, crezând ca, prin fierbere, scapa de orice substanta ce ar putea provoca afectiuni, nestiind insa ca, de exemplu, clorul – cel de care se tem toti – se evapora, natural, la temperatura camerei, nu prin fierbere.

ZIUA News a analizat cât de „sanatoase” sunt apele minerale naturale necarbogazoase din comert, comparativ cu apa de la robinet. Concluzia este una alarmanta: toti comerciantii de apa plata ii mint pe români, cu stirea autoritatilor (care câstiga bani din taxe), manipuleaza prin reclame si vând apa seaca, la un pret fabulos. De exemplu, pentru o familie cu trei membri, costurile lunare pentru cumpararea din comert a apei plate depasesc 300 de lei – calculând cinci litri pe zi, adica 150 de litri lunar -, in timp ce un metru cub de apa de la robinet, adica 1.000 de litri, costa aproximativ 5 lei. Practic, toti comerciantii inregistreaza un câstig de 1.000 de ori mai mare fata de costul unui litru de apa luat din reteaua publica.
Pe etichetele recipientelor din plastic nu se regasesc toate informatiile care ar trebui citite de cumparatorii pe care ii intereseaza sanatatea lor. Graba cotidiana, fuga prin magazine si cumpararea produselor pe care le retinem din spoturile publicitare, fara sa verificam informatiile care ne sunt servite, ajuta producatorii sa-si sporeasca veniturile. ZIUA News nu si-a propus o campanie de denigrare a comerciantilor de apa plata, ci trage un semnal de alarma. Concluziile anchetei jurnalistice, care ii priveste pe toti cei implicati in comertul cu apa minerala naturala necarbogazoasa: apa din magazine este o apa chioara, depozitata in recipiente de plastic, care pot provoca malformatii si chiar cancer, iar etichetele ascund informatii esentiale pentru sanatatea oamenilor.

Apa curgatoare din izvoarele de unde comerciantii sustin ca o procura devine, in drumul ei catre casele românilor, apa statuta. Practic, apa vie se transforma in apa moarta, care nu mai prezinta proprietatile initiale. Filtrarea acesteia inseamna, de fapt, folosirea mai multor „site” de marimi diferite (micro si nanometrice) care, pe cât devin mai mici pentru a retine impuritatile, pe atât lasa sa se piarda mineralele. Tot procedeul poate fi imaginat ca o pâlnie, prin care, la inceput, trece apa sanatoasa, dar, la final, se obtine apa seaca, „moarta” din punct de vedere biologic, pastrata cu saptamânile sau chiar cu lunile in recipientele din plastic extrem de periculoase, care, la rândul lor, schimba proprietatile apei.
In schimb, datorita consumului mare, permanent al apei de la robinet, aceasta este, practic, curgatoare, fara a se putea invechi pâna ajunge sa fie consumata. Numai prin acest fapt, aceasta devine mai sanatoasa decât apa imbuteliata. Cât despre adaosul de clor, acesta este cu mult mai mic decat cel continut in sarea (clorura de sodiu) pe care o consumam frecvent la masa. In plus, clorul nu este stabil in apa, ci se evapora. Clorul dintr-un litru de apa de la robinet „iese” daca apa este lasata intr-un vas timp de o ora.

Exista foarte multe firme care isi desfasoara activitatea in sectorul apelor plate care recunosc, pe etichete, ca o procura din retelele publice, fara sa dea insa mai multe informatii. Procedeul de filtrare la care aceste companii sustin ca apeleaza poate fi facut de fiecare consumator, la costuri de sute de ori mai mici. Comercializarea apelor minerale naturale necarbogazoase atrage venituri de 1.000 de ori mai mari fata de cheltuielile celor implicati in aceste afaceri. Un singur transport presupune 24 de tone de apa, vânduta ulterior cu 1-2 lei per litru, cu un cost infim pentru transportul unui litru de apa.
Verdicitatea informatiilor prezentate pe etichetele ambalajelor nu este contestata de cei mai multi dintre români, intrucât costul unei analize de laborator este de aproximativ 250 de lei pentru o singura proba. Cel mai simplu este sa acordam incredere spoturilor publicitare sau sa cumparam apa produsa de firmele proprii ale lanturilor de magazine, fara sa analizam riscurile la care ne supunem. In acelasi timp, companiile care distribuie apa prin retelele publice prezinta, lunar, consumatorilor, un buletin de analize.

Etichete mincinoase
Manipulati prin spoturile publicitare folosite in exces de comerciantii de apa plata, românii nu mai verifica etichetele produselor pe care le cumpara din magazine, iar, de cele mai multe ori, inscrisurile nu corespund cu realitatea. Legea 458/2002, consolidata in 2011, prezinta limitele minime si maxime admise ale compusilor chimici care se regasesc in ape. Printre cele mai importante informatii pe care consumatorii ar trebui sa le verifice sunt reziduul sec, PH-ul, turbiditatea, nitratii si nitritii. Multe companii vând apa minerala naturala necarbogazoasa care prezinta substante cu factori de risc asupra sanatatii aflate la limitele maxime admise sau chiar depasindu-le.
In urma analizelor efectuate de ZIUAnews pentru diverse tipuri de apa minerala necarbogazoasa existente pe piata, am descoperit ca majoritatea prezinta aceleasi cantitati de nitrati si nitriti cu cele gasite in apa de la robinet, respectiv de 5 mg/l – nitrati – si 0,005 – nitriti. Insa, multe dintre companiile care au afaceri cu apa plata nu specifica pe etichete aceste cantitati. In schimb, toate inscrisurile fac referire la un volum ridicat de minerale – calciu, magneziu, fier -, care nu mai corespund cu datele obtinute din analiza apelor statute in recipientele din plastic. Practic, toti comerciantii publica informatiile rezultate din verificarea apelor inainte de a fi imbuteliate (la sursa), iar proprietatile acestora se pierd prin filtrare si depozitare indelungata in peturi.

5,75 lei, in loc de 300 de lei
Românii care acorda o incredere deosebita companiilor care comercializeaza apa minerala naturala necarbogazosasa datorita faptului ca acestea folosesc filtre pentru impuritati, pot face acelasi lucru acasa, la un cost mult mai mic. Prin filtrele de uz casnic, atasate la robinet, apa este din nou curatata de compusii care sunt considerati a fi periculosi. Astfel, cu aproximativ cinci lei platiti lunar pentru un filtru, apa ar deveni la fel de sanatoasa cum este prezentata ca fiind cea din comert. Un simplu calcul arata ca, daca o familie consuma lunar 150 de litri de apa potabila de la robinet, plateste 0,75 lei pe luna, la care se adauga costul de cinci lei al unui filtru, ceea ce inseamna 5,75 lei pentru apa pe care o bea lunar o familie cu trei membri, in loc de 300 de lei, cât costa aceeasi cantitate de apa, dar cumparata din comert, sau cinci lei – pretul zilnic.

Clorul se evapora!
Românii se tem cel mai mult de cantitatea de clor gasita in apa de la robinet, nestiind insa ca si apa minerala naturala necarbogazoasa din comert este tratata cu aceeasi substanta si ca, de fapt, clorul se descompune in prezenta luminii. Acest lucru a fost demonstrat de chimisti, care sustin ca „sub influenta luminii, apa de clor se descompune, degajând oxigen. Datorita oxigenului format, apa de clor are actiune de decolorare si de sterilizare, deoarece distruge microorganismele. Pe aceasta proprietate se bazeaza utilizarea clorului la sterilizarea apei potabile si la decolorarea fibrelor textile”.
Toti cei implicati in afacerile cu apa potabila folosesc clorul pentru ca apa sa reziste, lucru recunoscut si pe etichetele de pe recipientele din plastic. Analizele de laborator ale apei de la robinet au demonstrat ca volumul de clor este mult mai mic fata de valorile maxime admise.
Un alt argument al specialistilor care ne indeamna sa nu ne temem de clorul din apa de la robinet este acela ca, prin consumul zilnic de sare (clorura de sodiu – sare minerala, cristalina, fiind formata din natriu, un metal alcalin, si clor, un element halogen), românii ingereaza mai mult clor decât cel prezent in apa de la robinet. In acelasi timp, pâna acum nu s-au inregistrat, in tara noastra, cazuri de imbolnavire din cauza substantelor din apa care curge la robinet, insa, in ceea ce priveste apele din comert, au fost nenumarate cazuri de dizenterie, cauzata de tulpini precum Campylobacter, Salmonella, sau Shigella.

Afacere pentru stat
Autoritatile din România nu sunt straine de modul in care apele minerale naturale necarbogazoase sunt luate din surse, imbuteliate, transportate si vândute. Insa tot acest „drum” parcurs de bidoanele cu apa plata reprezinta sursa de venit pentru stat. Practic, extractia, imbutelierea, transportul si vânzarea sunt operatiuni purtatoare de TVA, care se varsa in bugetul statului. Din acest motiv, spoturile publicitare prin care se manipuleaza comportamentul consumatorului curg pe banda rulanta, insa nu vedem nicio masura, cel putin preventiva, din partea autoritatilor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor efectueaza controale tematice si in urma sesizarilor venite din partea cetatenilor, aplica amenzi in cazul neregulilor, insa valoarea acestora este mult prea mica in comparatie cu tot câstigul obtinut prin vânzarea unei ape seci, la un pret deloc de neglijat.

Apa expirata, in comert
La solicitarea ZIUAnews, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au precizat ca, in urma ultimului control tematic care a avut loc in perioada iulie-august 2012, din 657 de operatori economici de apa minerale verificati, la 357 s-au constatat abateri. „393.000 de litri din cantitatea controlata nu respecta prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor” – se arata in raspunsul dat de ANPC. S-a constatat ca recipientele cu apa erau depozitate in conditii improprii sau erau expirate, aveau inscrisuri incorecte, inexacte sau de natura sa creeze confuzii – etichetare incorecta -, altele aveau trecute doua surse sau surse incorecte, nu erau recunoscute de autoritatea competenta sau chiar nu aveau inscris termenul de valabilitate.
De la inceputul acestui an si pâna acum, ANPC a primit 14 reclamatii privind apa din comert, principalele aspecte semnalate fiind: apa cu impuritati, calitatea neconforma a apei minerale, depuneri pe sticla de apa sau miros necorespunzator de vechi, statut sau diluat.

Ploua, nu ploua – izvoarele nu seaca
Agricultorii din România sustin ca recolta depinde intr-o mare masura de fenomenele climatice: daca ploua, avem recolta, daca nu, cresc preturile. In ciuda verilor tot mai toride si mai secetoase, niciun comerciant de apa minerala naturala necarbogazoasa nu s-a plâns vreodata de faptul ca izvoarele ar putea seca pentru ca nu mai este apa, in pofida cantitatilor industriale vândute.
O simpla comparatie intre debitul izvoarelor si cantitatea de apa minerala naturala necarbogazoasa comercializata arata ca se vinde mult mai multa apa decât se regaseste in izvor. Ceea ce inseamna ca producatorii folosesc apele din retelele publice, care provin din apele curgatoare de suprafata. Practic, vând apa de la robinet, filtrata si rebranduita.

Plasticul poate provoca malformatii
Studiile specialistilor in chimie au aratat ca, prin consumul produselor depozitate in recipiente din plastic, oamenii sunt expusi la o serie de substante chimice care pot determina aparitia malformatiilor congenitale, aparitia cancerului – prin tulburari endocrine – toxicitate directa, suprimarea sistemului imunitar si probleme de dezvoltare a copiilor.
Compusul chimic numit „dioxina” se gasette in foliile si ambalajele de plastic si poate duce la aparitia malformatiilor congenitale si a cancerului. Dioxina este eliberata si poate migra in alimente, in cazul in care este incalzita la temperaturi inalte, pe care le intâlnim in zilele calduroase de vara.
In sustinerea acestor afirmatii, venim cu urmatorul exemplu: la intâlnirile care au loc la nivel inalt, de exemplu, cancelarul german Angela Merkel nu consuma apa din recipiente de plastic, ci numai pe cea depozitata in carafe din sticla.

Aug 31, 2013 - Sursa
Image Image Nu putem avea tot timpul dreptate.

Return to “Offtopic”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests