Relee Sonoff, sau cum faci un smarthome din intamplare...

Sisteme Casa Inteligenta
User avatar
aspeorocopolus
Gold User
Posts: 1414
Joined: 02 Oct 2013 15:07
Location: ABSURDISTAN

Relee Sonoff, sau cum faci un smarthome din intamplare...

Unread postby aspeorocopolus » 18 May 2021 18:02

Planuiesc de o vreme o instalatie fotovoltaica.
Am doua variante. Una executata artizanal, cu costuri mai reduse, dar si productie mai redusa, pentru a asigura necesarul de energie electrica partial, doar pentru consumatorii care functioneaza toata ziua, sau o alta varianta care sa produca mai mult decat ce este necesar pe timpul zilei, surplusul sa fie exportat in reteaua distribuitorului de energie (desi la preturile de acum nu se prea renteaza), din care sa putem extrage seara cand soarele nu produce energie electrica. Varianta acumulatorilor cade din start din cauza preturilor enorme, plus trebuie schimbate periodic, asa costul instalatiei nefiind amortizat niciodata. Sau cel putin asta este teoria mea despre acumulatori, cel putin in momentul in care scriu aceste randuri.
Ca sa nu ma apuc aiurea de toata povestea fara nici o masuratoare, am zis ca trebuie sa contorizez pe timp mai indelungat curentii pe diverse sectiuni a retelei din casa, astfel incat sa stiu cam ce invertor voi avea nevoie daca vreau sa acopar doar o parte sau intregul consum al casei. Stiim cu totii ca invertorul este unul din componentele destul de scumpe dintr-o asemenea instalatie.
M-am tot gandit la tot felul de variante, nici una nu mi-a convenit, pentru ca aveam nevoie ca masuratorile sa fie salvate, pe luni, eventual zile etc... pe diverse parti ale circuitului electric din casa. De exemplu, am fost foarte curios de baie si bucatarie in special, pentru ca aici nu am consumuri toata ziua, insa am varfuri care ar putea pune in dificultate un invertor care nu e capabil sa asigure curentul necesar acestor varfuri de consum...

Prima varianta luata in calcul a fost un aparat de acest gen, care promitea sa masoare pana la 100A, afiseaza tensiunea curenta, curentul absorbit pe moment, puterea consumata pe moment, si puterea totala de la momentul pornirii masuratorii.

Image

In mod interesant, retine consumul cumulat si dupa ce nu este alimentat, acesta putandu-se reseta la zero, cu butonul de pe fata aparatului de masura.

Image

Desi functioneaza corect acest aparat, din fericire a ajuns mult mai tarziu de pe ebay in vama, astfel nu a apucat sa fie instalat in tabloul electric, pentru ca intre timp cautam solutii mult mai bune pentru scopul pentru care vroiam sa fac masuratorile...

Tot cautand solutii, am dat de acest releu. Care promitea masuratori pana la 15 A, am zis perfect, pentru ca vreau oricum sa masor parti din circuitul electric, cu posibilitatea de a cupla/decupla acea ramura de retea, cu posibilitati de programare cuplare/decuplare la un anumit timp preprogramat sau rasarit/apus ori alte variante, etc...etc...

Am facut rapid o comanda, deocamdata o singura bucata, pentru ca nu stiam cu ce se mananca releele sonoff, si spre surprinderea mea, firma din linkul de mai sus in nici 24 de ore, din celalalt capat al tarii, a teleportat releul cu masura sonoff la domiciliul meu.
Dar hai sa vedem ce am primit.

Image

Image

Image

In prima faza, am legat doua fire si un consumator de el, dupa care am descarcat aplicatia eWelink pe telefon, imperechere device cu telefonul, si surpriza...
Functioneaza ireprosabil, masoara tensiunea, o poti seta sa decupleze daca se depasesc anumite limite ale tensiunii sau ale curentului care trece prin releu, o poti decupla din telefon, si ceva de care copilul a fost foarte incantat, poti sa-l conectezi la google home, in momentul acela doar aplicatia care o ai pe telefon, neavand inca un google nest, si poti cupla/decupla ceva prin comanda vocala. Copilul a fost atat de incantat (are 13 ani) incat mi-a spus, tata, asta e al meu... :haha:
Zic nu, asta e al meu, dar in urmatoarea comanda cumpar mai multe si atunci vei avea si tu un releu sonoff. Trebuia sa ma asigur ca nu ia foc chinezaria daca este solicitata si daca este sub tensiune 24/7.
Am facut o alta comanda, 5 relee fara masura, 4 bucati pentru ca am vrut sa le testez pe iluminat cateva circuite (baie, bucatarie, si doua camere), iar cel de masura pe circuitul care asigura ilumiatul complet, si deviceurile din casa care nu au consumuri mari, dar functioneaza tot timpul.

Am cumparat si un tablou de la Dedeman intre timp

Image

nu era de Grigorescu, ci un simplu tablou electric, insa aici surpiza, cam neplacuta din partea releelor sonoff, si cu asta ma voi intoarce si mai incolo.
Ocupa spatiu destul de mare si nu ai cum sa le aranjezi normal intr-un tablou electric.

Image

Image

Image

Image

Practic a trebuit sa le "arunc" in tablou
Image

Cred ca asta este singurul lucru pe care l-as putea reprosa acestor relee, spatiul aiurea ocupat, si modalitatea de prindere in tabloul electric, dar putin mai tarziu vom reveni la partea asta.

Am imperecheat toate releele in eWelink, link catre casa configurata in Google Home, si spre incantarea copilului totul a functionat impecabil.

Releul destinat copilului, i l-am dat in mana, cu o bucata de cablu, un stecher mama si tata de la Dedeman, si sub atenta mea supravecgere, si-a facut un prelungitor scurt, cu care sa-si poata contola prin wifi sau comanda vocala ce doreste prin casa.

Image

Care bineinteles a fost o incantare pentru un copil de 13 ani, mai ales ca el a realizat legaturile si imperecherea cu aplicatia eWelink, adaugarea in google home etc...

Vazand rezultatele foarte bune, cat de interesanta este comanda anumitor dispozitive (lumini in prima faza si masura pe doua camere, lumini si prize), am explicat sotiei ca debaraua necesita putina renovare, bineinteles pe acolo am tabloul electric si tot ce este fir prin casa acolo se intalneste cu tensiunea electrica. :haha: :haha: care a fost foarte bucuroasa, ca am initiative de acest gen, fara sa fiu impins din spate.... :haha: dar asta pentru ca nu stia ce urmeaza.

alt pachet de relee...
Image

sine DIN pentru prinderea releelor pe sina din tabloul de sigurante, am gasit si asa ceva desi nu credeam ca exista...
Image

In timp ce scriu acest post, imgur a cazut, nu mai pot uploada imagini, asa ca trec pe un alt host cu imaginile...

https://i.postimg.cc/25WwMNSy/20210210-125523.jpg

Dar dupa cum am amintit mai inainte este singurul lucru pe care-l reprosez acestor relee. Cu acesi suporti un releu ocupa aproape locul a 3 sigurante !
Asa ca am cumparat inca doua tablouri de 18 posturi de data asta

Image

insa au incaput in acesta doar 6 relee, fara nimic altceva.

Asa ca m-am apucat si am taiat marginile suportilor, astfel incat sa nu fie mai lat suportul decat releul
Image

Image

Image

Image

M-am apucat, si am facut loc pentru cele doua tablouri

Image
Bineinteles am intors toata casa pe dos, am scos tot din debaraua amintita s-o zugravesc..... :haha:

Am introdus 7 relee simple in tablou, alaturi de 3 relee cu masura

Image

Dupa care am recuperat sigurante din vechiul tablou, cu care am facut punti peste relee, pentru ca in acea perioada copilul facea ore online, de multe ori era singur acasa, si sa ma asigur ca daca gafeaza vre-un releu nu am sa-l las in bezna, cu anclansarea unei singure sigurante automate se sunteaza releul care este cazut. Desi folosesc instalatia din februarie, inca nu am fost nevoit niciodata sa folosesc sunturile, pentru ca releele sonoff functioneaza ireprosabil.

Image

Am schimbat toate sigurantele din tabloul necesar casei, pe iluminat am pus sigurante de 2A, iar cele de prize in functie de consumatori

Image

Bineinteles, ca intre timp am zugravit si debaraua, spre bucuria sotiei... :haha: :haha: :haha:

Image

am pus rafturile la locul lor
Image

dupa care inchis tablourile, putin finisat, si ultimele retusuri.
Image

Mi-au mai ramas doua prize dupa toata aventura de mai sus, nu intelegea sotia ce am de gand sa fac cu ele
Am cumparat un google nest mini, si l-am legat de google home, de care erau conectate releele.
phpBB [video]


si o camera wifi, dar care nu este compatibila cu aplicatia eWelink, functionand exclusiv cu aplicatia de la Tapo, fiind o camera de la tplink
Image

Despre Google Nest mini, ce pot spune, tinand cont de dimensiunile foarte reduse, sunetul care iasa din gogasa, pentru ca este exact cat o gogoasa :haha: , este destul de bun. Microfonul este destul de sensibil, putand sa fie reglata sensibilitatea exclusiv din contul care are emailul care a facut "casa" respectiva in google home.
Aude destul de bine si daca merge muzica din nest mini, stie sa raspunda la orice, doar e google :D

Foarte interesant este ca fiecare membru al familiei si-a "bagat" vocea in recunoasterea vocala si le-a transmis la nest mini, astfel gogoasa de la google recunoaste persoana care i se adreseaza. De ex: daca-i spun eu sa-mi caute telefonul ("OK Google" ....."find my phone") apeleaza telefonul meu, astfel incat fiecare membru al familiei daca-si cauta telefonul, google va apela telefonul celui care i-i spune acesta. O alta fata a gogoasei, si tot despre recunoasterea vocala. La "Ok google play radio Europa FM" e doar un exemplu...stie fiecare membru al familiei ce radio a ascultat ultima oara. Astfel daca-i spune cineva "Ok Google turn radio on" va porni redarea radioului pe care l-a ascultat persoana respectiva ultima oara. Copilul intreaba foarte multe minuni de la gogoasa si i-l distreaza de minune, a incercat si sa-l faca sa vorbeasca cu Siri si alte minuni, sau cand se pune la masa, intotdeauna i-i spune "Animal of de days", asta pentru ca stie ca ma oboseste cu asta :haha: :haha: :haha:

Despre camera de la TPlink, TapoC200, as putea sa scriu destul de multe.
Imaginea este impecabila, ful HD, atat ziua cat si in bezna completa.
Poti sa-l setezi sa trimita notificari pe telefon la orice miscare, poti seta zone peste care sa-si plimbe senzorii, poti selecta usi, geamuri etc... pe care sa fie atent
Se poate comunica cu persoana din fata camerei din aplicatia din telefon, se poate seta sa porneasca o alarma la miscare, se pot face diverse setari etc...
Inregistreaza complet pe un card Sd (neinclus in pachet) toata ziua, sau doar la miscare, se poate urmari inregistrarea de la distanta si din reteaua externa cu ajutorul aplicatiei de mobil. Inregistrare poate fi in bucla, astfel incat sa suprascrie inregistrarea veche daca cardul este incarcat la maxim.
Am avut cateva updateuri de software la aceasta camera, si la aplicatie, in cele cateva luni de cand o folosesc. La fel si dispozitivele de la sonoff, dupa imperecherea cu aplicatia eWelink, au afisat update de firmware, si am avut un prim update de firmware in prima zi de functionare a acestora. Daca nu ma insel si gogoasa de la google a avut un update.

Ce nu am amintit, camera si releele sonoff le poti imparti cu alti utilizatori eWelink, chiar din aplicatia eWelink, astfel incat fiecare membru al familiei sa aiba acces la ele de pe propriul telefon.

Este destul de interesant sa poti sa controlezi luminile din camere cu o aplicatie de telefon sau vocal de pe google nest mini.

Am sa mai pun cateva print screenuri din aplicatii

Google Home de pe telefon
Image

Aplicatia eWelink
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Si din Tapo

Image

Image

Si cand ma gandesc ca am vrut doar sa fac o statistica cu curentii care trec pe anumite circuite din casa...
Probabil voi prelungi toata povestea asta, cu un chromecast si alte minuni, o sa fiu atent sa fie compatibile cu Google Home.

Ce vreau sa mai adaug, lucru care cred ca este destul de important.
Daca i-ti pica internetul nu ai internet din exterior, foarte rar se intampla asta, mie mi s-a intamplat o singura data, daca esti conectat cu telefonul de reteaua Wifi de care sint conectate releele, din aplicatia eWelink vei putea controla releele de pe telefon, insa nu si din reteaua externa.
Un alt lucru la care sa fiti atenti cand realizati o asemenea instalatie. Releele sa nu va decupleze tensiunea din priza din care este alimentat routerul wifi de care sint conectate releele :haha: :haha: Deci pentru router o priza separata, protejata de o siguranta automata cat mai sensibila.
Daca ai taiat si ultimul copac, ai otravit si ultimul rau si ai prins si ultimul peste, ai sa fii uimit sa constati, ca banii nu sint comestibili !
Image
alexandru
Standard User
Posts: 204
Joined: 09 Oct 2013 13:18

Re: Relee Sonoff, sau cum faci un smarthome din intamplare...

Unread postby alexandru » 19 May 2021 10:39

da , respect interesante lucruri cu Sonoff , si eu am 2 si inca nu leam gasit utilizarea
User avatar
franta
Standard User
Posts: 457
Joined: 24 Sep 2013 17:51

Re: Relee Sonoff, sau cum faci un smarthome din intamplare...

Unread postby franta » 20 May 2021 10:28

salut

ca alternativa la releiele tale poti sa cumperi unu cu 4 canale


daca vrei sa continnui sa faci casa smart iti recomand niste releie mici care se monteaza in doza de intrerupator sau priza si pe care poti sa le comanzi prin telefon


chestii asemanatoare pot fi montate si la automatizarea rulourilor la geamuri sau usi.

eu am 2 google nest mini si un google nest cu ecran. eu am pus un releu de la care se baga in priza si am bagat o pompa de acvariu


daca nu vrei sa folosesti releele bagate in doza de intrerupator poti lua


daca comanzi din china sunt mult mai ieftine .

E vreau sa imi bag intrerupatoare smart pt rulouri si pt lumini, la prize folosesc de alea de bagat in priza. in garaj vreau sa bag unu cu 4 canale ca sa bag banda led pe langa casa sa obtin un efect dragut alte lumini prin curte. Atentie ca la intrerupatoarele wireles pt lumini sunt variante care au nevoie de nul si care nu au nevoie de nul . deobicei in intrerupator ai doar faza, daca cumva ai nulul in intrerupator atunci nu le poti folosi

deci daca stii ce este pe piata pori sa iti faci un plan si sa vezi unde se potrivesc.
User avatar
aspeorocopolus
Gold User
Posts: 1414
Joined: 02 Oct 2013 15:07
Location: ABSURDISTAN

Re: Relee Sonoff, sau cum faci un smarthome din intamplare...

Unread postby aspeorocopolus » 20 May 2021 15:34

Stiu de cele care se monteaza in doza din spatele intrerupatoarelor, sint modelul sonoff mini si acesta care are si RF.
Pe mine nu ma avantajeaza, pentru ca nu am nul in dozele de intrerupatoare, insa as fi putut sa fac asta usor doar la 3 intrerupatoare, (am dozele deasupra lor), se pot pacali si cu nulul cu diverse artificii, dar nici una nu mi se pare mai corecta decat asa.
Avand circuitele de lumini foarte separate, am preferat varianta asta, asa sint si toate foarte aproape de routerul de care sint conectate, astfel niciodata nu sint probleme ca ar fi semnalul wifi insuficient la relee.
Urmatorul proiect ar fi automatizarea deschiderii portilor, insa nu cred ca am sa folosesc asa ceva, vreau ceva facut complet de la zero, cu arduino, eventual un esp32 sau asemanatoare. Asta pentru ca atunci pot imbunatatii continuu sistemul. Am gasit relee la preturi ok gata facute si cu telecomanda, insa atunci unde e satisfactia ca tu ai facut munca asta ? :haha: O alta fata a problemei ar fi, ca vreau sa implic copilul la maxim, ei fac C++ la scoala, si cumva sa-i arat ca ce invata sa scoala poate fi aplicat in practica, relativ usor, si cu rezultate destul de spectaculoase.
Interesante mi se par si senzorii de temperatura si umiditate, care pe mine nu ma ajuta, pentru ca nu am incalzirea electrica in casa, insa la 16A poti comanda deja un calorifer electric, sau o alta sursa de caldura electrica, care bineinteles se incadreaza in curentul suportat de acest senzor. Daca nu ma insel sint si de 10A, parca putin mai ieftine.

Pentru cei care nu vor sa se incurce prea mult cu instalatia electrica, se gasesc si dulii sonoff cu Wifi, cat si intrerupatoare albe sau negre, destul de aspectuase cu senzor de atingere, si foarte aspectuoase.
Acestea pot fi cu una, doua sau trei canale pe care le comuta.Din motive necunoscute, nu vad imaginile din postul precedent, cel de dinaintea mea.
Daca ai taiat si ultimul copac, ai otravit si ultimul rau si ai prins si ultimul peste, ai sa fii uimit sa constati, ca banii nu sint comestibili !
Image
User avatar
aspeorocopolus
Gold User
Posts: 1414
Joined: 02 Oct 2013 15:07
Location: ABSURDISTAN

Re: Relee Sonoff, sau cum faci un smarthome din intamplare...

Unread postby aspeorocopolus » 20 May 2021 17:14

Foarte bun acest canal youtube.

In acest video cateva secrete ale sonoff, destul de interesante.
phpBB [video]
Daca ai taiat si ultimul copac, ai otravit si ultimul rau si ai prins si ultimul peste, ai sa fii uimit sa constati, ca banii nu sint comestibili !
Image
User avatar
aspeorocopolus
Gold User
Posts: 1414
Joined: 02 Oct 2013 15:07
Location: ABSURDISTAN

Re: Relee Sonoff, sau cum faci un smarthome din intamplare...

Unread postby aspeorocopolus » 03 Dec 2021 17:44

Se pare ca la Sonoff, dupa POW R2 care poate sa duca un curent maxim de 16A, a aparut si Sonoff Pow R3, care poate sa controleze un curent de pana la 25A, echivalentul a unui consum de 5500W, si este un releu controlat prin Wifi, cu contor de energie si protectie la suprasarcina.

Image

Astfel poate proteja dispozitivul conectat. Am vaut si prin meniurile PowR2 lucruri asemanatoare, de unde se poate seta o tensiune maxima sau minima de functionare a releului sau un curent maxim peste care sa decupleze.

Image

Deocamdata nu am folosit aceste facilitati ale acestui releu (PowR2 am deocamdata), probabil din comoditate sau lipsa de timp, intotdeauna fiind angrenat in diverse alte lucrari.

Image

Dupa cum se vede in imagini, ocupa destul de mult spatiu intr-un panou electic, din imaginile pe care le-am gasit pe un magazin online, pare sa aiba posibilitatea de fixare pe sina DIN.

Image

Cateva din caracteristicile acestui releu cu contor de energie direct de pe pagina vanzatorului:

Pornire / oprire la distanta- oricand, oriunde, de acum inainte puteti porni si opri toate aparatele de la distanta.
Dispozitiv de mare capacitate, suport pana la 25A / 5500W
Mobil App- aplicatie gratuita si Android pentru mobil: eWeLink
Stare sincronizare- Verificati starea reala a releului (activata sau dezactivata) cu aplicatia mobila
Timer- Diverse functii ale temporizatorului: o singura data, pornire / oprire programata, numaratoare inversa / temporizator, bucla.
Partajare control- Controleaza dispozitivul impreuna cu familia ta
Scena- Porniti / dezactivati o banda de dispozitive cu o singura atingere
Scena inteligenta- Declansata PORNIT / OPRIT de temperatura, zumzet sau de alti senzori de mediu
Compatibilitate -Functioneaza perfect cu Amazon Alexa, Asistent Google, IFTTT si Google Nest
Masurarea puterii in timpreal - afiseaza consumul real in aplicatie
Masurarea perioadei de consum -functia de masurare a cronometrului, consumul este masurat de la inceput pana la oprire
Statistici de consum de energie - statistici de consumtotal zilnic si lunar afisate in aplicatie (perioade lunare, in ultimele 100 de zile)

Image

Pretul releului cu contor de energie Sonoff POW R3, deocamdata mi se pare putin cam mare, cel putin in comparatie cu Sonoff Pow R2, care este sub jumatatea de pret al noului releu, dar dupa cum evolueaza lucrurile nu cred ca repede o sa-l vedem la un pret mai accesibil.

Linkurile din acest material nu sint pentru a face reclama magazinului catre care merg aceste linkuri, ci pentru a putea vedea produsul cu eventualele descrieri si caracteristici.

Spor la bricolat !
Daca ai taiat si ultimul copac, ai otravit si ultimul rau si ai prins si ultimul peste, ai sa fii uimit sa constati, ca banii nu sint comestibili !
Image

Return to “Smarthome”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest