Manually controlled WS2812b LED strip with EC11 rotary encoder - Arduino for beginners

Discutii despre placile de dezvoltare compatibile Arduino
User avatar
aspeorocopolus
Gold User
Posts: 1333
Joined: 02 Oct 2013 15:07
Location: ABSURDISTAN

Manually controlled WS2812b LED strip with EC11 rotary encoder - Arduino for beginners

Unread postby aspeorocopolus » 06 Jan 2022 11:03

Pentru ca este in lucrari, un mic radio FM, care sa aiba volumul si frecventa controlate digital, din cate un encoder rotativ, ma gandeam ca ar fi prea simplu si banal ca volumul si frecventa sa fie afisate doar pe un ecran LCD sau Oled, cred ca ar fi mai interesant daca in jurul encoderului rotativ un sir de leduri s-ar "aprinde" in functie de volumul curent al amplificatorului audio, iar la cautare frecventa la fel.

Pentru acesta ar fi util sa construim cu doua inele neopixel (neopixel ring), pe care neavandu-le in acest moment, am folosit o bucata din banda ws2812b ramasa dupa sarbatori. Am incercat sa le cositoresc, la fata locului, adica lipite deja pe gaurelele din jurul encoderului rotativ, fara succes. Asa ca le-am scos don gaurele si le-am lipit liniar, urmand sa le introduc dupa ce le-am testat functionalitatea.

Am lipit pe un sir 15 bucati leduri adresabile, asa ca le putem alimenta (pe moment) direct din arduino, mai ales ca vom lumina doar un singur led in acelasi timp, astfel sigur nu vom depasi consumul pe care i-l poate asigura arduino pentru sirul de leduri.

Iata un scurt video cu testarea controlarii sirului de leduri cu ajutorul encoderului rotativ.
phpBB [video]


Schema electrica este atat de simpla, incat nu necesita nici un desen, nici macar pentru incepatori.
Banda LED are VCC care se conecteaza de o iesire de 5V al arduino, GND la GND, iar pentru controlul digital al benzii, gasiti in codul pastebin pinul digital :D
Encoderul rotativ, la fel este destul de simplu de legat. Partea cu 3 terminale, mijlocul se leaga la masa GND iar stanga si dreapta sint contactele de rotire stanga respectiv dreapta. Pinii i-i gasiti tot in codul din pastebin.
Cei doi pini ramasi liberi ai encoderului rotativ, sint click-ul pentru butonul (apasat/relaxat) care pe moment nu i-am legat electric de acest mic montaj, dar in cod deja avem si acesta introdus in cazul in care butonul encoderului va fi folosit de exemplu pentru memorarea frecventei sau volumului etc...Asta ramene de vazut, cat de mult o sa imbarlig acel mic radio receptor :D

Codul i-l gasiti in descrierea videoclipului.

Spor la bricolat !
Daca ai taiat si ultimul copac, ai otravit si ultimul rau si ai prins si ultimul peste, ai sa fii uimit sa constati, ca banii nu sint comestibili !
Image

Return to “Arduino”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests