Linux

PC-Linux
User avatar
Meridian
Gold User
Posts: 2314
Joined: 24 Sep 2013 12:43
Location: Andromeda

Linux

Unread postby Meridian » 24 Oct 2013 10:30

Image

Linux Mint este un sistem de operare gratuit, conceput cu scopul de a uşura şi a face cât mai plăcută utilizarea calculatoarelor. Bazată şi compatibilă cu Ubuntu Linux - care este cea mai populară distribuţie Linux la ora actuală -, ediţia principală Linux Mint are deja instalate în varianta DVD programe şi codecuri care permit vizionarea de filme, audiţia diferitelor formate de muzică şi navigarea pe pagini de internet cu Flash, Java şi alt conţinut multimedia. În toamna anului 2010 a fost creată o nouă ediţie Linux Mint, bazată de Debian Linux - părintele Ubuntu. Toate lansările şi ediţiile Linux Mint beneficiază de minim 1 an și jumătate de actualizări. Mai multe informaţii despre lansările Linux Mint găsiţi în pagina Lansări.

Linux Mint este uşor de personalizat vizual cu ajutorul unui set consistent de teme şi imagini pentru fundalul ecranului, iar cu ajutorul managerului de programe pot fi instalate foarte uşor mii de programe disponibile gratuit pe internet. Dar ca să aveţi totul la îndemână încă de la prima cheie, Linux Mint are deja instalate cele mai important programe de care e nevoie pe un calculator în zilele noastre: un navigator de internet, un program de gestiune locală a mesajelor electronice, un pachet de aplicaţii de birou care permit realizarea de documente, foi de calcul tabelar şi prezentări, programe pentru vizualizarea şi editarea de imagini, muzică, filme, programe pentru mesagerie instant, unelte de administrare a calculatorului şi multe altele.

Din toate motivele anterioare, şi nu numai, Linux Mint se bucură de o mare comunitate internaţională alcătuită atât din oameni obişnuiţi, cât şi din specialişti, care au de cele mai multe ori soluţii pregătite la îndemână şi sunt înarmaţi cu dispoziţia necesară să îi sprijine pe cei care cer ajutorul. Acest sistem de operare se bazează pe efortul unei mici echipe de dezvoltare care, prin pasiunea, dedicaţia şi munca de calitate puse în acest proiect, este răsplătită lunar cu donaţii şi sponsorizări din partea utilizatorilor Linux Mint. Unul dintre cele mai importante lucruri responsabile pentru succesul şi bunul renume Linux Mint este modul în care dezvoltatorii îşi ascultă utilizatorii şi îşi continuă munca în strânsă legătură cu dorinţele acestora.

Linux Mint România a devenit o comunitate oficială Linux Mint şi se bucură de sprijinul utilizatorilor de toate nivelurile care îşi împărtăşesc liber experienţa cu acest sistem de operare astfel încât tot mai mulţi utilizatori de calculatoare să beneficieze de aceasta. Linux Mint România trăieşte prin dorinţa utilizatorilor români Linux Mint de a-i ajuta pe alţii, prin plăcerea de a ne reîntâlni prin internet şi nu în ultimul rând din recunoştinţa pe care le-o purtăm dezvoltatorilor acestui sistem de operare, care ne oferă totul gratuit.

Image

phpBB [video]


Image

Link
******* Ich weiss, dass ich nichts weiss, und darum weiss ich mehr, als andere wissen! *******
Image
User avatar
Meridian
Gold User
Posts: 2314
Joined: 24 Sep 2013 12:43
Location: Andromeda

Doudou Linux

Unread postby Meridian » 24 Oct 2013 11:20

Image

Doudou Linux este un sistem realizat pentru copii, pentru a transforma utilizarea calculatorului într-o experiență cât mai plăcută și mai ușoară pentru aceștia (și, de ce nu, și pentru părinți! Doudou Linux asigură zeci de aplicații destinate copiilor începând cu vârsta de 2 ani și pune la dispoziție un mediu ușor de folosit, precum al unei console de jocuri. Copiii pot deprinde cunoștințe și se pot distra ... chiar fără supravegherea permanentă a părinților! Dar Doudou Linux este, de asemenea, ușor și pentru tătici și mămici. Disponibil ca mediu CDROM LIVE, DoudouLinux nu are nevoie de instalare și nici nu modifică datele de pe calculatoarele pe care rulează și nici de pe sistemele pe care este deja instalat. Conținând un utilitar pentru filtrare de conținut, protejează copiii de navigarea accidentală pe pagini web mai puțin potrivite. Așa că-l puteți lua oriunde iar copiii pot utiliza orice calculator fără nicio grijă. Doudou Linux poate fi împrumutat, oferit, copiat, după dorință, precum orice jucării folosite în curtea școlii! Este perfect legal, așa că Doudou Linux este lipsit de riscuri din orice punct de vedere. Proiectul DoudouLinux consideră că produsele actuale ale industriei de profil pentru marea masă a utilizatorilor de calculatoare nu sunt potrivite pentru uzul copiilor deoarece acestea oferă funcții prea multe și solicită cunoștințe pe care copiii nu le au. Din aceste motive, mediul DoudouLinux este realizat special pentru copii astfel:

- nu este necesar să citiți nimic
- nimic nu trebuie plasat sau șters ori mutat de pe suprafața de lucru
- cele mai multe din aplicațiile DoudouLinux nu solicită noțiunile de fișiere și dosare
- ferestrele aplicațiilor nu dispar pe neașteptate în bara de sarcini (lista de ferestre) (de fapt nu există listă de ferestre!)
- nu există mesaje de notificare supărătoare
- nu apar întrebări neașteptate
- nu trebuie să efectuați clic pe butonul de start pentru a opri calculatorul!!!

phpBB [video]


Image

Link
******* Ich weiss, dass ich nichts weiss, und darum weiss ich mehr, als andere wissen! *******
Image
User avatar
Meridian
Gold User
Posts: 2314
Joined: 24 Sep 2013 12:43
Location: Andromeda

Re: Linux

Unread postby Meridian » 01 Nov 2013 18:19

Image

Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux pentru computerele personale, servere și netbook-uri. Rudă apropiată a sistemului de operare Debian GNU/Linux, Ubuntu se dorește a fi ușor de instalat și folosit, des actualizat și neîngrădit de restricții legale. Ubuntu este sponsorizat de Canonical Ltd., o companie privată fondată de antreprenorul sud-african Mark Shuttleworth. Numele sistemului de operare provine din limba zulusă, unde „ubuntu” este o ideologie ce poate fi definită pe scurt drept „credința într-o legatură universală ce unește întreaga omenire”. Sloganul adoptat, „Linux pentru ființe umane” încorporează unul din scopurile declarate ale proiectului, acela de a face din Linux un sistem de operare popular și ușor de folosit. Cea mai recentă versiune Ubuntu este 13.10 (Saucy Salamander), lansată pe 17 octombrie 2013.

Inițial cunoscută sub numele de cod no-name-yet.com, prima versiune Ubuntu a apărut ca o copie temporară a proiectului Debian, pe data de 20 octombrie 2004. Tot atunci s-a hotărât ca Ubuntu să folosească periodic cod sursă din Debian, pentru a înlesni lansarea unei noi versiuni la fiecare șase luni și pentru ca variația cauzată de „bifurcare” să nu ducă la un sistem de operare fundamental diferit.

Ubuntu urmărește îndeaproape lansările de noi versiuni ale mediului de lucru GNOME. Spre deosebire de alte sisteme de operare derivate din Debian, precum Xandros, Linspire sau Libranet, Canonical dorește ca Ubuntu să fie compus predominant din software liber.

Ubuntu împrumută pentru managementul softwareului tehnologia Advanced Package Manager din Debian. Softwareul se prezintă în „pachete” provenind în mare parte din repozitoriul Debian unstable, dar aceasta nu este o condiție pentru ca un pachet să funcționeze corect în ambele sisteme de operare. Câțiva din dezvoltatorii Ubuntu întrețin pachete din repozitoriile Debian, iar contribuțiile lor sunt anunțate imediat și nu la lansarea noii versiuni. Ian Murdock, fondatorul Debian, a criticat Ubuntu în aprilie 2005 pentru incompatibilitățile apărute, Ubuntu ajungând, în opinia sa, să difere foarte mult de Debian.

Erorile găsite în Ubuntu sunt gestionate prin interfața web Launchpad, aceasta încorporând sistemul de control al versiunilor Bazaar, motorul de traducere colectivă Rosetta și bug-trackerul Malone.

Ubuntu este actualmente susținut financiar de către Mark Shuttleworth prin compania acestuia, Canonical. La data de 8 iulie 2005 Canonical a anunțat apariția Fundației Ubuntu, căreia i-a donat un capital inițial de 10 milioane de dolari americani. Scopul fundației este de a asigura suportul și dezvoltarea versiunilor viitoare ale Ubuntu, dar până acum rolul acesteia a fost unul pasiv. Shuttleworth a descris fundația drept un fond de urgență pentru eventualitatea în care Canonical încetează susținerea financiară.

La 1 mai 2007 producătorul american de calculatoare Dell a anunțat că urmează să livreze computere de birou și laptopuri cu Ubuntu preinstalat, iar la 24 mai comercializarea acestor sisteme a început. Clienții pot cumpăra suport tehnic de la Canonical, prin Dell.

Ubuntu folosește mediul de lucru Unity, al cărui scop este să ofere o interfață gratuită, simplă și intuitivă, dar în același timp și o pleiadă de aplicații și programe moderne. Suita de birou Libre Office, navigatorul web Mozilla Firefox și editorul grafic Gimp sunt câteva din programele distribuite implicit.

După instalarea sistemului de operare, utilizatorul este întâmpinat de un spațiu de lucru fără pictograme, în care culorile portocaliu și maro sunt predominante. Programele de uz general sunt instalate în meniul „Aplicații”. Locațiile importante și cele mai des frecventate sunt grupate în meniul „Places”. Modificarea parametrilor de funcționare se poate face cu ușurință din meniul „System”. Ferestrele deschise pot fi vizualizate în bara din josul ecranului.

Ubuntu este localizat în peste 40 de limbi, inclusiv limba română. Utilizatorii se pot folosi de unealta de traducere Rosetta pentru a contribui corecturi și/sau traduceri noi.

Din dorința de a-l face mai ușor de folosit, dezvoltatorii au pus accent pe folosirea comenzii sudo. Această comandă permite utilizatorilor să îndeplinească sarcini administrative fără a iniția o sesiune cu drepturi administrative.

Ubuntu poate fi descărcat ca imagine ISO și încape cu ușurință pe un CD. Alternativ, utilizatorii pot comanda gratuit prin poștă versiunile 6.06 și 7.04 folosind serviciul ShipIt oferit de Canonical. Multe distribuții Linux necesită descărcarea a numeroase imagini ISO și procesul lor de instalare poate dura câteva ore, dar Ubuntu poate fi instalat rapid, de pe un singur disc.

Începând cu versiunea 6.06, CD-ul de instalare Ubuntu poate fi folosit și ca LiveCD. În acest fel, utilizatorul poate experimenta cu programele disponibile și verifica compatibilitatea sistemului de operare cu hardwareul existent fără a porni procesul de instalare. Există și un CD alternativ, pentru cei ce întâmpină probleme la instalarea de pe LiveCD, au un sistem slab performant sau pur și simplu doresc o instalare avansată folosind programul debian-installer.

LiveCD-ul conține și o colecție de software open source ce poate fi instalat pe sistemul de operare Microsoft Windows: Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, AbiWord, Blender sau ClamWin.

Fiecare versiune este lansată în două variante: una destinată instalării pe computere personale de birou și laptopuri și o a doua pentru servere. Prima este disponibilă pentru arhitecturile x86 și x86-64, în timp ce la a doua se adaugă suport pentru arhitectura SPARK (fără LiveCD).

phpBB [video]


Image

Link
******* Ich weiss, dass ich nichts weiss, und darum weiss ich mehr, als andere wissen! *******
Image
User avatar
dMd
Gold User
Posts: 1550
Joined: 11 Sep 2013 16:29

Re: Linux

Unread postby dMd » 17 Mar 2015 18:59

Fiind un user de moda veche ce s-a "jucat" cu diferite sisteme de operare, atunci cand spun linux, automat ma duc cu gandul la Gnome 2. Dar Gnome 2 a disparut din toate distributiile linux (il mai gasim in centos pana la versiunea 6), iar eu "nostalgicul" nu prea ma impac cu interfata oferita de unity sau Gnome3 pentru ca ori eu am ramas in urma si imi place inca ce ofera Gnome2, ori Gnome 3 ofera prea putin. Am gasit insa un compromis ce este actualizat periodic si in timp util.... MATE se numeste. Ce este MATE si ce intelegem prin MATE in cateva cuvinte ? - nimic mai simplu, ceva ce continua ceea ce oferea Gnome2 si in plus mai are si actualizari. Multe distributii linux ofera oficial suport pt trecerea la MATE, printre acestea putem aminti:

Arch Linux; Debian; Fedora; Gentoo; Linux Mint; Mageia; Manjaro; openSUSE; PCLinuxOS; PLD Linux; Sabayon; Ubuntu; Vector....

...Insa, cum distributia UBUNTU a fost mereu subiect de discutii, atat la capitolul facilitati incepatori cat si la capitolul urmarire (zeitgeist)... eu am sa ma opresc tocmai la aceasta controversata distributie... UBUNTU MATE , ditributie ce nu are in ea inclus zeitgeist asa cum are unity fara a te anunta absolut nimic.

Ubuntu MATE 14.04.1 LTS 2019

Image

About

Ubuntu MATE is a stable, easy-to-use operating system with a configurable desktop environment. Ideal for those who want the most out of their desktops, laptops and netbooks and prefer a traditional desktop metaphor. With modest hardware requirements it is suitable for modern workstations and older hardware alike.

Hardware requirements

Minimum

Pentium III 750-megahertz
512 megabytes (MB) of RAM
8 gigabytes (GB) of available space on the hard disk
Bootable DVD-ROM drive Keyboard and Mouse (or other pointing device)
Video adapter and monitor with 1024 x 768 or higher resolution
Sound card Speakers or headphones

Recommended

Core 2 Duo 1.6-gigahertz
2 gigabytes (GB) RAM
16 gigabytes (GB) of available space on the hard disk
Bootable USB flash drive
Keyboard and Mouse (or other pointing device)
3D capable video adapter and wide screen monitor with 1366 x 768 or higher resolution
Sound card Speakers or headphones

Pagina DOWNLOAD Ubuntu MATE 14.04.1 LTS 2019

32 bit ubuntu-mate-14.04.1-final-desktop-i386.iso.torrent

64 bit ubuntu-mate-14.04.1-final-desktop-amd64.iso.torrent

Iar pt cei ce vor sa testeze noutatile, ... avem : Pagina DOWNLOAD Ubuntu MATE 15.04 (Vivid Vervet) Beta 1
Image Image Nu putem avea tot timpul dreptate.
User avatar
Levy
Gold User
Posts: 1537
Joined: 02 Oct 2013 15:07
Location: ABSURDISTAN

Re: Linux

Unread postby Levy » 17 Mar 2015 22:06

Eu folosesc Ubuntu cu Unity.

Image

Am adaugat Cairo DOC si putin compiz. Ma deranjeaza ca la de la v12.04 nu mai functioneaza efectul BURN din compiz !
Dacă ai tăiat și ultimul copac, ai otrăvit și ultimul râu și ai prins și ultimul pește, ai să fi uimit să constați că banii nu sunt comestibili !

Image

Return to “PC-Linux”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests